Meekijken op het zwartste gymnasium van Nederland

Programma? De Nieuwe Elite, Holland Doc, NPS. Vanavond, 22.50 uur, Nederland 2...

De nieuwe elite? Regisseur en NOVA-verslaggever Mirjam Bartelsman volgt samen met cameravrouw Meral Uslu een schooljaar van zes leerlingen op het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam. Want, ‘de gymnasiumleerlingen van nu vormen de elite van straks’, aldus de NPS.

Waarom gingen ze naar dit gymnasium? Op het ‘Erasmiaans’ heeft ruim 20 procent van de leerlingen een niet-westerse achtergrond. Dat is uitzonderlijk voor een categoraal gymnasium. De makers spreken van ‘het zwartste gymnasium van Nederland.’

Hoe gaan ze daar op die school mee mee om? In één van de eerste scènes heeft de jaarleider van het eerste jaar een uitvoerig gesprek met aanstaande brugklassers Abderrahim en Yasemine, respectievelijk van Marokkaanse en Turkse afkomst. Hij legt het zo uit: ‘In de Erasmiaanse cultuur maakt het niet uit of je een kleurtje hebt, waar je ouders vandaan komen en of je wel of geen hoofddoek draagt. Je moet gewoon één van hun willen zijn.’

Dat klinkt nobel. Ja. De docenten en mentoren zijn erg betrokken. Ze steken veel energie in hun leerlingen. Yasemin en Abderrahim krijgen extra bijles om hun achterstand bij spelling en begrijpend lezen weg te werken. Hun ouders wordt op het hart gedrukt thuis vooral Nederlands te spreken. In rapportvergaderingen over Abderrahim (een ventje dat je meteen in je hart sluit, vooral als hij met een piepstemmetje zijn lijfspreuk onthult: ‘Klein van lichaam, groot van geest’) wordt continu benadrukt dat hij zo hard werkt en zo leergierig is. Met hem komt het wel goed, denk je als kijker.

Slagen alle allochtone leerlingen op de school? Sommigen wel, sommigen niet. Afaf uit 5d gaat ruimschoots over. Vierdeklasser Athena scoort heel hoog en doet de examens over waar ze geen 8 voor heeft gehaald. Ze wil namelijk per se geneeskunde gaan studeren.

Maar met Yasemine gaat het gedurende het schooljaar steeds slechter. Ze is vaak afwezig. Uiteindelijk komt ze helemaal niet meer terug op school, omdat ze waarschijnlijk met haar moeder is teruggegaan naar Turkije.

Ondanks alles inspanningen. Dat is heel schrijnend. Toch eindigt de documentaire hoopvol. Bij de jaarafsluiting waarbij de hele school aanwezig is, blijkt dat Abderrahim (in keurige roze polo) is bevorderd naar de tweede klas.

Aimée Kiene

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden