Medusa en Poseidon vallen middelbare scholen binnen

Dat je jongeren niet alleen enthousiasmeert voor cultuur met grootschalige evenementen, bewijst een voorstelling als Medusa, waarin vier acteurs de leerlingen van een middelbare school in de klas overvallen....

De tafel voor de klas doet dienst als altaar van Athene, het gangpad verandert in een catwalk, en op het schoolbord hangen de kostuums klaar voor de volgende scène.

Alsof het volstrekt vanzelf spreekt, nemen deze spelers hun gehoor mee naar Griekenland, waar Medusa, een mooi, jong meisje, de lusten van Poseidon opwekt. Op Athene's altaar vrijen ze, waarna de woedende godin het meisje, vanwege haar bezoedelde heiligdom, in een monster verandert.

Zo dicht onder de neus van je publiek spelen, vereist een bijzondere techniek. De bewegingen en mimiek mogen groot zijn, om de nodige afstand te creëren en al te storend commentaar te vermijden, maar de stem moet zich beheersen. Zeker als er - zoals in Medusa - ook wordt gezongen. Deze vier acteurs, onder de fantasievolle regie van Silvia Andringa, doen dat meesterlijk.

Een blik die de omstanders versteent, Perseus die Medusa moet onthoofden, zulke wendingen zijn in deze beperkte ruimte niet makkelijk te verwezenlijken. Maar de geniepige verleidingstrucs van Poseidon, de woede van Athene die haar altaar bezoedeld vindt, en de ellende van Medusa als ze buiten haar schuld in de val is gelopen, hun emoties raken je direct, ondanks kostuums en schmink.

Het is jammer dat een voorstelling als deze, die voornamelijk in klaslokalen van middelbare scholen speelt, voor een niet schools publiek zelden is te zien. Deze week kan dat in Den Bosch, waarbij de toeschouwer zich weer even in de schoolbanken waant. Zeker is dat een jong mens met enige affiniteit voor theater na zo'n overrompelende kennismaking hongert naar meer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden