Medische shows overtreden mediawet

Drie medische televisieprogramma’s hebben sponsorbijdragen ontvangen van bedrijven uit de geneesmiddelenindustrie. Hiermee hebben zij de mediawet overtreden. Dit meldt het Commissariaat voor de Media (CvdM)....

Novum

Het is toegestaan dat programma’s geld ontvangen van niet-particuliere ondernemingen zoals benefietinstellingen. In zeker drie gevallen hebben deze ideële instellingen echter geld ontvangen van farmaceutische bedrijven met het doel om een televisieprogramma te sponsoren. Het gaat om twee afleveringen van Medische Special van de EO over epilepsie en darmziektes en om het programma Nederland in Beweging.

Bij deze programma’s komt volgens het CvdM de redactionele onafhankelijkheid in gevaar. Van de elf onderzochte programma’s worden er acht volledig bekostigd door sponsorbijdragen. Ook dit is volgens het CvdM een gevaar voor de onafhankelijkheid van de programma’s. Het commissariaat wil dat omroepen beter nagaan waar de sponsorbijdragen vandaan komen.

De EO laat in een reactie weten ‘onaangenaam verrast’ te zijn door de constatering van het CvdM. Volgens de omroep werd voor de programma’s samengewerkt met patiëntenverenigingen. De EO zegt niet geweten te hebben dat de mediawet overtreden werd en belooft voortaan af te zien van gesponsorde medische specials.

‘We hebben te goeder trouw gehandeld’, laat programmamaker Peter Beker weten. ‘We willen de absolute garantie dat de commercie niet betrokken is bij de totstandkoming van programma’s. Daar gaan we voortaan nog kritischer op screenen dan voorheen.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden