TV-RECENSIEArno Haijtema

Medialogica ontrafelt hoe politiechef Akerboom dankbaar gebruikmaakte van onkritische media

null Beeld
Arno Haijtema

In spanningsopbouw laveert onderzoeksprogramma Medialogica ergens tussen een schaakpartij en de ontknoping van Wie is de mol? Niet om aan te zien zo saai voor de één, ondraaglijk spannend voor de ander. Gezien het late tijdstip waarop het programma door Human wordt uitgezonden, mikt de publieke omroep op een select gezelschap kijkers, dat zelden wordt teleurgesteld wanneer het eindspel in zicht komt.

Dinsdag was Medialogica gewijd aan een kwestie die iedereen aangaat: meer geel op straat. Oftewel de introductie van het gele stroomstootwapen, de taser, waarmee de politie een veronderstelde leemte tussen wapenstok en pepperspray enerzijds en pistool anderzijds hoopt te dichten. Een welkome aanvulling van het wapenarsenaal bij de toenemende agressie tegen de diender op straat.

Met het wapen verlamt de politie tijdelijk dolgedraaide aanvallers met stroomstoten, zodat schieten met scherp wordt voorkomen. Kosten per taser: 2.000 euro, inclusief scholing. 17 duizend agenten krijgen er een. Klinkt als een logische aanschaf, maar, nadat Medialogica de jarenlange lobby voor de Taser uit de doeken heeft gedaan, blijkt dat geenszins waar.

Medialogica reconstrueert hoe op 5 september 2019 Erik Akerboom, toenmalig baas van de Nationale Politie, de lont in het kruitvat steekt, dan wel de stekker in het stopcontact. ’s Ochtends publiceerde De Telegraaf een interview met Akerboom waarin hij de aanschaf van de taser ‘eist’ van het ‘treuzelkabinet’, dat het klaarblijkelijk niet zo nauw neemt met de veiligheid van de dienders. ’s Avonds herhaalt hij zijn diplomatiek ongekend botte pleidooi in De wereld draait door.

null Beeld

Akerboom heeft de wind in de zeilen, kort nadat een Rotterdamse agent die een bruiloftsstoet die de verkeersregels aan de laars lapte tot de orde probeerde te roepen tegen de grond is geslagen. Zie je wel: had niet hoeven te gebeuren als de agent een taser had gehad. Zó overtuigend mobiliseert Akerboom de publieke verontwaardiging dat treuzelminister Grapperhaus meteen zwicht voor de eis voor het stroomstootwapen.

Hier begint het grote ontrafelen door Medialogica. De taser had de onverhoeds van achteren aangevallen Rotterdamse agent niet kunnen helpen, analyseert het programma. Zoals het stroomstootwapen in de praktijk nauwelijks kan dienen ter vervanging van het pistool, dat de politie trouwens steeds minder inzet bij confrontaties.

Het is toch fijn dat de politie extra middelen krijgt bij de al jaren stijgende agressie? Die stijging bestáát niet, het is nog een verdraaiing ten gunste van de taserlobby.

De overtuigingskracht van het programma schuilt grotendeels in de verklaringen van nauw betrokken deskundigen: de politiechef, de vakbondsleider, de wetenschappelijk begeleider. Ze ontkomen er voor de camera niet aan te erkennen dat de feiten die nauwelijks pleiten vóór de taser ondergeschikt zijn gemaakt aan een machtsspel van Akerboom, die dankbaar heeft gebruikgemaakt van onkritische media.

De politiebaas die bij DWDD nog surfte op een perfect wave wordt aan het einde van Medialogica nota bene door zijn eigen communicatieafdeling schaakmat gezet.

Journalistiek onder hoogspanning.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden