Media trekken boetekleed aan vanwege overwinning Trump

De uitverkiezing van Donald Trump tot president heeft bij diverse Amerikaanse media tot zelfreflectie en boetedoening geleid. Veel columnisten hebben een mea culpa aan hun lezers geschreven om zich te verontschuldigen dat ze de woede onder de Amerikaanse burgers en het succes van Trump niet hebben zien aankomen.

The New York Times heeft zijn abonnees een opmerkelijke e-mail over de berichtgeving over Trump gestuurd. In het schrijven aan de lezers verzekerde de krant voortaan onpartijdig en fair over de aankomende president te gaan berichten.

De krant sprak, net als vrijwel alle Amerikaanse kranten, openlijk hun steun uit voor de Democratische kandidaat Hillary Clinton. De antipathie jegens de Republikein werd in de kolommen niet onder stoelen of banken gestoken.

Dat gold ook voor The Huffington Post dat bij elk online artikel over Trump een zogeheten editorial note plaatste waarin de lezers werd gewaarschuwd voor de duistere kanten van Trump: vrouwenhaat, racisme en antisemitisme. Na de overwinning van Trump besloot The Huffington Post de waarschuwing weg te halen en 'Trump een eerlijke kans te geven'.

De introspectie beperkt zich niet alleen tot de VS. Ook de Britse krant The Guardian nam in de eigen kolommen de afgelopen dagen de ruimte om zich af te vragen waar de journalisten mogelijk tekort geschoten waren. Uiteraard worden ook paralellen getrokken met de verrassende uitkomst van het Brexit-referendum in het Verenigd Koninkrijk.

Ook Shula Rijxman stelde maandag in een open brief in de Volkskrant dat de Publieke Omroep moet leren van het feit dat Trump tegen alle verwachtingen in de nieuwe president van de VS is geworden. De voorzitter van de raad van bestuur van de Publieke Omroep wil hierover het gesprek aangaan met de omroepen.

'De campagne laat zowel de peilers als de media in verwarring achter, schrijft Rijxman. 'In de VS klinkt de kritiek op de 'reguliere' media nu luid. Namen ze de aanhang van Trump wel serieus? Ook in Nederland moeten media zich die discussie aantrekken. Ook hier speelt de vraag of de zogenaamde mainstream media wel weten wat er speelt op straat. Of ze het geluid van alle Nederlanders voldoende laten horen, of alleen dat van de hoogopgeleide kosmopolitische Nederlander.'

The Simpsons

Wie wel de overwinning van Trump zagen aankomen, maar daar toch ook achteraf van balen, zijn de makers van de animatieserie The Simpsons. In de openingsscène van de nieuwste aflevering schreef hoofdpersonage Bart op het schoolbord 'Being right sucks', een directe verwijzing naar de inmiddels veelbesproken aflevering met Trump.

In een aflevering van The Simpsons uit 2000 voorspelden de makers dat Donald Trump ooit president zou worden. De bewuste aflevering speelde zich af in de toekomst. Lisa Simpson is president van de VS en moet de rotzooi opruimen die haar voorganger, reality-tv-ster Donald Trump, van het land en de wereld heeft gemaakt. Sommige recensenten noemden het de slechtste aflevering in lange tijd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden