Drama

Mean Creek

Zorgvuldige gefilmde aanloop naar wraak

David Sneek

'Degene die heeft bedacht om een boottochtje te maken zonder reddingsvesten mee te nemen is echt een stomme idioot', zegt George. Het is niet de enige onaardige opmerking die hij over heeft voor het gezelschap waarmee hij op een zomerse zaterdagmiddag een uitje maakt over een rivier in de bossen van Oregon. Alles wat de jongens en het meisje met wie hij optrekt zeggen, wordt door hem van hatelijk commentaar voorzien. En hoewel de anderen uit minder fortuinlijke families komen dan George, showt hij steeds zijn dure legerzakmes of haalt voor de zoveelste keer zijn digitale videocamera te voorschijn.

Toch heeft George, een grote, dikke jongen van een jaar of vijftien die zich uitgebreid voorbereidde op het bootreisje, ook een sympathiekere kant. Hij heeft speciaal voor het uitje een duur verjaardagscadeau gekocht voor zijn klasgenoot Sam. Het moet iedereen wel duidelijk zijn dat achter het overdreven stoere gedrag en het obscene taalgebruik iemand schuilgaat die maar weinig vrienden heeft.

Is George een etter of toch eigenlijk gewoon een onzekere jongen? Dat is het dilemma in het drama Mean Creek, de debuutfilm van regisseur Jacob Aaron Estes. Het is een groot probleem voor de anderen, want ze hebben hem niet uit vriendschap naar de afgelegen locatie gebracht. Ze hebben hem gevraagd mee te gaan om op wrede wijze wraak op hem te nemen.

In de openingsscène van Mean Creek sloeg George op het schoolplein de veel kleinere Sam een blauw oog, omdat die met zijn vingers aan zijn camera zat. Rocky, de oudere broer van Sam voelt zich verantwoordelijk en samen met twee vrienden zetten ze de vernedering van de gezamenlijke vijand op touw. Pas onderweg, terwijl ze door het bos naar de rivier wandelen, beginnen de aarzelingen en komt de gewetensnood, maar de onheilspellende sfeer die Estes opbouwt laat er weinig misverstanden over bestaan dat er dan al geen weg terug is.

Het slot van Mean Creek is spannend en op een knappe manier onaangenaam, maar minder belangrijk dan de voorbereiding. Daar maakt Estes de twijfels tastbaar; het is moeilijk George geen lesje te gunnen, ook al is er steeds de dreiging van de verkeerde afloop. De haat en de afkeer die achter gewone gesprekken van scholieren schuil kan gaan - daarom gaat het in Mean Creek, en het knappe spel van de jonge acteurs weet zulke emoties te suggereren. Ook het lief glimlachende meisje met het blonde staartje, dat zich als eerste tegen de geplande wraakactie verzette, kan haar woede nauwelijks controleren wanneer George zich even later weer van zijn naarste kant laat zien.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden