Maysa praat met de heren Nual en Strakspas

'Straks', zeggen ouders vaak als ze het gezeur van hun kinderen om een ijsje of een spelletje even zat zijn en geen tijd hebben voor een meer adequate reactie....

De jeugdopera Maysa van de Utrechtse groep Buffo Operamakers gaat over omgang met tijd. En in het verlengde daarvan: de verandering van persoonlijkheid onder invloed van het verstrijken van de tijd. Daartoe kiest librettoschrijfster Jenny Mijnhijmer een omslachtige aanleiding. Het meisje Maysa (sopraan Lara Diamand) mist haar oudere broer Max met wie ze voorheen altijd alles samen deed. Maar Max is veranderd: hij houdt opeens van andere spelletjes en ziet zijn zusje niet meer staan. Van Max kom je niks te weten en hij is nauwelijks te zien.

Buffo Operamakers gaat abstract te werk: Maysa ontmoet drie tijdgoden: mijnheer Vantoen, mijnheer Nual en mijnheer Strakspas. Duurde Maysa's intro al lang, de heren trekken nog meer tijd uit om zich voor te stellen.

Halverwege krijgt het trio het even op de heupen en draait een kringloopdansje op het thema 'hoe iedereen verandert'. Die abstractie gaat dan zeker het voorstellingsvermogen van een zevenjarige te boven. Actrice/zangeres Diamand moet moeite doen om met haar jonge-meisjeshouding overeind te blijven in dit metaforisch geweld. Regisseur Luc Boyer offert iedere concrete houvast op aan een soort New Age-achtig toekomstdenken.

Deze derde productie van het jonge Buffo-gezelschap staat in schril contrast met de vorige: de energieke, straatwijze basketbalopera Hot Hands. Of dat succes een eenmalige toevalstreffer is, of Maysa een incidentele misser, zal de toekomst leren. De live muziek van de jonge componiste Mariecke van der Linden (27) vormt samen met de klassiek geschoolde stemmen en het welwillend enthousiasme een aardig begin. Misschien wordt het nog iets.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden