Opinie

'Matthijs, vergeef ons als wij denken dat u mede voor het geld bij de Publieke Omroep blijft'

Je kunt je afvragen of Matthijs van Nieuwkerk met zijn presentatiekwaliteiten bij de Publieke Omroep bijna 500.000 euro per jaar moet verdienen, crisis of niet. Dat schrijven Ronald Kaatee en Ton van Kesteren van de Populistische Omroep Nederland in een brief aan de presentator.

OPINIE - Ton van Kesteren en Ronald Kaatee
Matthijs van Nieuwkerk. Beeld
Matthijs van Nieuwkerk.

Geachte heer Van Nieuwkerk,

Het zijn ongetwijfeld hoogtijdagen voor u. Uw programma De Wereld Draait Door (DWDD) is nog steeds een ongekend succes, vorige week was u te gast bij Jeroen Pauw in het programma 5 jaar Later en momenteel bent u dagelijks gastheer van de succesvolle Top 2000 a gogo. Er kan geen twijfel over bestaan dat het succes van DWDD en de Top 2000 a gogo te danken is aan uw kwaliteiten als gastheer en presentator. U kunt niet alleen razendsnel van de autocue lezen, maar u bent met uw enthousiasme en grote empathische vermogen Neerlands Mister Übernice.

Je kunt je echter afvragen of u met die kwaliteiten bij de publieke omroep bijna 500.000 euro per jaar moet verdienen, crisis of niet. Er wordt al jarenlang druk uitgeoefend om iedereen die met belasting wordt betaald een goed, maar geen exorbitant salaris te geven. Daarbij geldt de Balkenendenorm (een kleine 200.000 euro) als bovengrens.

Geen ongemakkelijk gevoel
Dat is zes keer een modaal inkomen, het inkomen van mensen die net zo hard werken als u en misschien wel iets minder plezier in hun werk hebben. In de dagen van het in sociaaldemocratische kringen (uw kringen dus) zo bewierookte kabinet Den Uyl (1973-1977) werd er nog gediscussieerd over de vraag of een topinkomen nou drie of maximaal vijf keer het minimuminkomen mocht zijn.

Maar u heeft Jeroen Pauw desgevraagd laten weten dat u er 'tot nu toe geen ongemakkelijk gevoel' bij heeft, bij die bijna 500.000 euro. Misschien heeft u er zelfs wel een prettig, lekker verschillig, gevoel bij, omdat u bij RTL 4 zo veel meer zou kunnen verdienen. Albert Verlinde zou daar volgens u wel 800.000 euro verdienen.

Bent u dan vergeten hoe het Jack Spijkerman verging toen hij voor het grote commerciële geld koos en het rooie nest verliet? Hoe de kijkers massaal afhaakten en hoe de heer Spijkerman door een diep dal moest? Is dat financieel lucratief? Vergeef ons als wij niet uit kunnen sluiten dat geld wel degelijk een grote rol speelt bij uw keuze om bij de publieke omroep te blijven.

Nevenactiviteiten
À propos: krijgt u naast die 500.000 euro voor het presenteren van DWDD nog apart betaald voor uw andere activiteiten zoals het presenteren van de Top 2000 a go go? En heeft u inkomsten uit nevenactiviteiten? Krijgt u een arbeidsmarkt-, representatie-, piket-, woon- of nog een andere toelage? Het zijn misschien enigszins impertinente vragen, maar de antwoorden kunnen ons een beetje op weg helpen om te begrijpen wat medewerkers van de sociaaldemocratische VARA tegenwoordig onder eerlijk delen verstaan. Daar is zeker de laatste tien jaar namelijk veel onduidelijkheid over.

Op 17 februari 2012 vertelde u in College Tour over uw droom om een restaurantje in Parijs te beginnen. Mooie droom, die niet veel hoeft te kosten, sterker nog: waarmee u een mooi inkomen kunt verdienen. Wat let u als het u niet om het grote geld gaat? Wat zou het inspirerend zijn als er ten minste iemand nog zijn droom najaagt en weet te verwerkelijken.

En wat zou het een zegen zijn voor de democratie als het (bijna) informatiemonopolie binnen de publieke omroep van de VARA en de al even sociaaldemocratische NOS na uw vertrek vermindert. En als u Jort Kelder, grote vriend van links-liberaal Mark Rutte, in DWDD niet langer presenteert als een soort rechtse sidekick. Dezelfde heer Kelder die in uw programma Wilders extreem-rechts noemde en als een gevaar voor de democratie wegzette (20-01-2011).

Wij zijn gaarne bereid om in de paar uitzendingen die DWDD nog resteren uit te leggen waarom Geert Wilders een sieraad voor de parlementaire democratie is en bovendien de meest antiracistische politicus van de Tweede Kamer.

Ronald Kaatee is voorzitter Populistische Omroep Nederland (PopNed.nl)
Ton van Kesteren is vicevoorzitter Populistische Omroep Nederland (PopNed.nl)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden