NieuwsTV-prijs

Matthijs van Nieuwkerk krijgt Ere Zilveren Nipkowschijf

De Ere Zilveren Nipkowschijf, voor mensen met een indrukwekkende carrière als televisiemaker, gaat naar Matthijs van Nieuwkerk. Hij stopte dit jaar (op 27 maart) na vijftien seizoenen met De Wereld Draait Door.

Matthijs van Nieuwkerk: geëerd voor zijn werk als presentator van De Wereld Draait Door. Beeld ANP Kippa
Matthijs van Nieuwkerk: geëerd voor zijn werk als presentator van De Wereld Draait Door.Beeld ANP Kippa

‘Zijn ambitie om uit elke uitzenddag het maximale te halen was de grote motor van het programma’, aldus de jury. Het programma won eerder in 2011 de Zilveren Nipkowschijf. Laatste winnaar van de oeuvreprijs, die niet elk jaar wordt uitgereikt, was Jeroen Pauw in 2019.

De documentaireseries Frontberichten (BNNVara), Brieven aan Andalusië (VPRO) en de dramaserie Oogappels (BNNVara) zijn genomineerd voor de Zilveren Nipkowschijf 2020, de persprijs voor het beste televisieprogramma van het jaar. De winnaar wordt bekendgemaakt op donderdag 25 juni. Een speciale vermelding is er voor het programma 100 dagen voor de klas, ‘een ode aan het onderwijzersvak, met liefde gemaakt’.

De jury noemt Brieven aan Andalusië een ‘wonderschone serie‘ van Stef Biemans, de ‘dichter onder de Nederlandse reisverslaggevers’. De programmamaker migreerde met zijn gezin vanuit Nicaragua naar Zuid-Spanje en doet daar verslag ‘van het tussen traditie en globalisering meanderende leven’.

Oogappels

Over Oogappels van Will Koopman zegt de jury dat maker na haar succesnummers bij RTL (Gooische vrouwen en Divorce) ook bij de publieke omroep perfect op haar plaats is, met deze tragikomische serie over ‘de warmte en de benauwenis van de familie’. Eerdere dramaseries die wonnen waren Ramses (2014) en De Luizenmoeder (2018).

Frontberichten, waarin artsen, leraren en pakketbezorgers rechtstreeks in de camera verslag doen van hun werk en hun leven tijdens de coronacrisis, bood de kijker, volgens de jury ‘een rechtstreekse blik in een totaal andere wereld’. En waar het aan de talkshowtafels voornamelijk over deze mensen ging, kwamen ze in Frontberichten zelf aan het woord.

De Zilveren Nipkowschijf, de oudste televisieprijs van Nederland, wordt sinds 1961 toegekend door een jury bestaande uit Nederlandse mediajournalisten en tv-critici. Voor de Volkskrant zaten Emma Curvers en Frank Heinen in de jury. De prijs werd vorig jaar gewonnen door de documentaireserie Stuk van regisseur Jurjen Blick (VPRO).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden