Tv-recensieEmma Curvers

Matthijs’ handdruk met Ridouan T.’s moordmaatje symboliseert hoe graag de media boeven geloven

null Beeld .
Beeld .
Emma Curvers

Het moest aan bod komen, de handdruk met Delano R. uit De wereld draait door. Woensdag berichtte NRC dat Delano R. oftewel Keylow als presentator heeft gewerkt aan een programma voor RTL. Dezelfde Delano R. die wordt verdacht van het leiden van het doodseskader van Ridouan T. met zijn motorbende Caloh Wagoh. En dezelfde Delano R. die ooit bij DWDD zat. NRC-misdaadverslaggever Jan Meeus schoof er aan om zijn sensationele verhaal te bespreken.

NRC-misdaadverslaggever Jan Meeus schoof aan om zijn sensationele verhaal te bespreken. Beeld
NRC-misdaadverslaggever Jan Meeus schoof aan om zijn sensationele verhaal te bespreken.Beeld

Het was lang geleden, 2005, DWDD bestond nog maar net, benadrukte Van Nieuwkerk, en hij somde op in welke media R. nog meer had opgetreden. In het getoonde fragment zat R. aan tafel om te reageren op de dood van Tookie, de leider van de Amerikaanse Crips-bende, waarvan R. ooit de Nederlandse tak stichtte.

‘Geweld is uit het boek?’, vroeg van Nieuwkerk over die club in het getoonde fragment, waarop R. wegkeek en wat grinnikte. ‘Keylow, kijk me aan.’ Weer gegrinnik, wat gemompel. ‘Keylow, zeg nou eens gewoon ja hier aan tafel, het verdrag van De wereld draait door.’ Keylow zei braaf: ‘Geweld is uit het boek.’ ‘De Crips in Nederland, no violence’, zei Van Nieuwkerk en hij schudde R. de hand. Keylow tekende schoorvoetend het DWDD-vredesverdrag – en duwde het onder de tafel in de papierversnipperaar.

Van Nieuwkerk zei dat hij niets meer van het gesprek wist. Het was in 2005, en R. werd pas in 2018 aangehouden. In zijn huis werden toen beelden gevonden van versleutelde PGP-berichten met gesprekken over liquidaties. Hij had verklaard dat de beelden voor een Netflix-serie waren, waaraan hij meewerkte.

‘Ik kon het in eerste instantie niet geloven’, zei Meeus, maar wat had geklonken als de slechtste smoes ter onderwereld, bleek te kloppen. In de ondraaglijk pompeuze Netflix-truecrimeserie Dope zien we een gemaskerd liquidatieteam, vermoedelijk collega’s van R.

Heel iets anders dus dan de witgewassen ex-zware jongen die RTL en producent Vice zouden gaan opvoeren. In hun subsidieaanvraag bij het Stimuleringsfonds schreven ze: ‘De ex-crimineel die inmiddels op het rechte pad is, verschaft de documentairemakers toegang tot een wereld die voor anderen gesloten blijft.’ R. had er zelfs contact over gehad met de baas, vermoedelijk Ridouan T.: met een baantje als presentator kon hij zijn imago witwassen.

RTL-misdaadjournalist John van den Heuvel stond er ook van te kijken dat niemand zich achter de oren krabde, toen Caloh Wagoh in 2018 in verband werd gebracht met de aanslagen op De Telegraaf en Panorama. ‘Hoe kan het dat men zo stekeblind is voor zijn verleden?’, vroeg Van Nieuwkerk.

Onbedoeld symboliseerde de handdruk van Van Nieuwkerk en Delano R. uit 2005 de gretigheid van de media, die niets liever zien dan een boef die tot inkeer is gekomen. Ineens maakte je je een voorstelling, van het gesprek tussen R. en RTL: ‘Zeg, jij doet toch niet meer aan geweld? Beloofd?’ In het originele fragment is trouwens het stukje na de handdruk te zien, als R. zijn vingers gekruist boven tafel steekt.

Ik hoop dat iemand bezig is met de filmrechten op het verhaal van de moordmakelaar die overdag presentator was. R. werkt waarschijnlijk graag mee.

Vanaf 6:48 het besproken fragment met de handdruk:

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden