Materiaal kunstenaars vergoed

Kunstenaars, vormgevers en architecten kunnen vanaf volgend jaar subsidie aanvragen voor hun materiaalkosten. Geert Dales, directeur van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst, hoopt dat de nieuwe regeling op 1 januari 1999 ingaat....

ANP

AMSTERDAM

Met de nieuwe steunmaatregel zijn enige miljoenen guldens gemoeid. De kunstenaar, vormgever of architect kan naar verwachting eens in de vier jaar twintigduizend gulden aanvragen. Dat geld komt op een rekening-courant te staan, waarna de aanvrager in een jaar maximaal de helft mag opnemen. Daarbij valt te denken aan de aanschaf van bijvoorbeeld een keramische oven.

Hij kan de subsidie ook over meerdere jaren uitsmeren. De subsidie is bedoeld ter dekking van de beroepskosten. De bijdrage is ook incidenteel te gebruiken ter ondersteuning van grotere investeringen. Het voorstel is vergelijkbaar met de vroegere beroepskostenregeling. Nadat die was afgeschaft konden kunstenaars, vormgevers en architecten een beroep doen op allerlei soorten subsidies, die ook de kosten van levensonderhoud dekken. In zijn negenjarig bestaan ontving het fonds circa 41.000 subsidieaanvragen van iets meer dan 14.000 beeldend kunstenaars, vormgevers en architecten, zo blijkt uit het onlangs verschenen jaarverslag over 1997. Daarvan honoreerde het fonds zo'n 30 procent; goed voor ruim 260 miljoen gulden.

Vorig jaar had het fonds 47 miljoen gulden beschikbaar. Daarvan is 38,5 miljoen bestemd voor beeldend kunstenaars. Het grootste deel - 28,5 miljoen - gaat naar de basisstipendia. Voor individuele subsidies rest 10 miljoen gulden. Kunstenaars kunnen twee keer in hun leven een basisstipendium aanvragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden