serie

Master of None 3 toont met geweldig acteerwerk en radicale regie hoe vluchtig liefde en succes zijn ★★★★☆

Het derde seizoen van Master of None, de successerie van Aziz Anzari en Alan Yang, is verstilder, ingetogener dan eerdere seizoenen. Je voelt dat er het een en ander is gebeurd in het leven van de makers.

Mark Moorman
Lena Waithe (links) en Naomi Ackie in Master of None. Beeld
Lena Waithe (links) en Naomi Ackie in Master of None.

Het tweede seizoen van Master of None, een variant op het romkom-genre deels in de stijl van klassieke Italiaanse films, stond op 12 mei 2017 op Netflix. Toonzetting: romantisch-melancholisch. Dat jaar koos het seriepanel van de Volkskrant de serie van Aziz Ansari en Alan Yang tot een van de beste series van het jaar en maakten we zelfs een bedevaart naar een van de schitterende locaties van de serie, het Storm King Art Center.

Na het succes van dat prijswinnende tweede seizoen (een Golden Globe en twee Emmy’s) zijn er wel een aantal zaken voorgevallen. In januari 2018 werd Ansari beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag tijdens een date. Ansari ontkende het verhaal weliswaar, maar meldde dat hij het ‘vreselijk’ vond voor de vrouw in kwestie. Hij kwam in 2019 op de zaak terug in een stand-upshow, die ook als Netflix-special is uitgebracht. En dan was er nog zoiets als een pandemie.

Emotionele achtbaan

Maar nu, meer dan vier jaar later, is het derde seizoen er, met als volledige titel: Master of None Presents: Moments in Love. De serie is vijfdelig, met twee lange en drie korte afleveringen. Die kun je in 192 minuten prima in een keer uitkijken, maar als emotionele achtbaan zou je hem misschien beter kunnen doseren.

Hoewel Ansari nog een paar keer (kort) verschijnt in de rol van Dev Shah, meeschrijft en verantwoordelijk is voor de regie, ligt de focus nu bij Devs jeugdvriendin Denise (Lena Waithe). Waithe won een Emmy voor Beste scenario voor een mede door haar geschreven aflevering in het tweede seizoen over haar coming-out, daarmee werd ze de eerste zwarte vrouw die een scenario-Emmy won.

Het is de Denise-lijn die nu wordt doorgezet in dit derde, mede door Waithe geschreven seizoen. Denise is inmiddels succesvol gedebuteerd als romanschrijver en heeft van de opbrengst van haar bestseller een fraaie hoeve ergens in het landelijke gebied boven New York gekocht. Ze woont daar samen met haar vrouw Alicia, gespeeld door de geweldige Naomi Ackie, die onlangs te zien was in de Small Axe-serie van Steve McQueen. Seizoen 3 begint met een idylle, als een wolkenloze zomerdag met onweer achter de horizon.

Kinderwens

In de zich langzaam ontvouwende eerste aflevering, waarbij Ansari graag lange statische shots en dito muzikale fragmenten gebruikt, begint de onrust erin te sluipen als het tweede boek van Denise niet wil vlotten en Alicia haar kinderwens uitspreekt.

Het hoogtepunt van de serie is de lange vierde aflevering waarin we Alicia volgen bij haar emotionele reis om deze kinderwens waar te maken. Anzari toont zich hier een radicale regisseur met zakelijke totaalshots van medische locaties en intense close-ups die de emoties van dit traject, met dank aan een geweldige actrice, overbrengen.

Je hebt het gevoel dat er het een en ander is gebeurd in het leven van de makers van Master of None. En dat succes vluchtig en liefde kwetsbaar is.

Master of None Presents: Moments in Love

★★★★☆

Drama

Een 5-delige serie van Aziz Ansari, Lena Waithe en Alan Yang.

Met Lena Waithe, Naomi Ackie, Aziz Ansari.

Te zien op Netflix.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden