Mash-acteur David Ogden Stiers overleden aan gevolgen van kanker

David Ogden Stiers (1942-2018)

De Amerikaanse acteur David Ogden Stiers is zaterdag op 75-jarige leeftijd overleden aan gevolgen van blaaskanker. Hij was vooral bekend om zijn rol als chirurg in de televisieserie Mash. 

David Ogden Stiers was vooral bekend om zijn rol als chirurg in de televisieserie Mash. Foto afp

David Ogden Stiers had een stem waarin hij al het gezag kon leggen van een telg van een familie die het al eeuwen voor het zeggen had. Hij benutte dit talent ten volle in zijn bekendste rol: de arrogante legerchirurg Majoor Charles Emerson Winchester III, die na vijf seizoenen het personage Frank Burns verving in Mash, de populaire comedyserie die oorspronkelijk tussen 1972 en 1983 werd uitgezonden.

Terwijl Burns een uitgesproken kruiperig figuur was en het eeuwige slachtoffer van de grappen van hoofdchirurg Hawkeye (Alan Alda), was Majoor Winchester een formidabele kerel, zelf een topchirurg, die veel komisch effect haalde uit de vaak vruchteloze pogingen om het decorum waar hij aan gewend was in een legerhospitaal tijdens de Koreaanse oorlog in te voeren. Hij zou uiteindelijk in 131 afleveringen te zien zijn.

Woody Allen

Hij speelde in een aantal Woody Allen-films en vertolkte talloze bijrollen in films en televisieseries, maar zijn stem tilde hem ver boven de status van competent bijrolacteur uit. Zijn eerste filmcredit kreeg hij als 'the announcer' in THX 1138, het regiedebuut van George Lucas in 1971. In datzelfde jaar was hij voor het eerst te zien in een film. Drive, he said, geregisseerd door acteur Jack Nicholson.

Nog voor hij in Mash opdook was hij regelmatig te zien in ook in Nederland populaire series als Kojak, Charlie's Angels en Mary Tyler Moore. En hij speelde figuren met gezag, tot tweemaal toe president Franklin D.Roosevelt. Nadat hij stem had gegeven aan de verteller in de Disney-animatiehit Beauty and the Beast, deed hij veel werk voor Disney.

In 2009 kwam hij in een interview met ABC News uit de kast. Hij had zijn geaardheid verborgen gehouden, zei hij, omdat hem dat veel werk zou hebben gekost.