FilmrecensieMary Shelley

Mary Shelley is prima geacteerd en helder geschreven, maar komt te weinig tot leven (drie sterren)

Pauline Kleijer
Elle Fanning als Mary Shelley. Beeld
Elle Fanning als Mary Shelley.

Ze is nog maar 19 jaar oud wanneer de film die haar naam draagt is afgelopen. Mary Shelley heeft dan al meer meegemaakt dan de meeste mensen in een lang leven. Ze is weggelopen met een getrouwde minnaar, heeft een kind gekregen en het weer verloren, raakte financieel aan de grond en kwam er weer bovenop. Boven alles heeft ze een boek geschreven dat twee eeuwen later nog altijd wereldberoemd is: Frankenstein, voor het eerst gepubliceerd in 1818 en dan nog zonder vermelding van de auteur. Een vrouw als schrijver van een griezelroman, dat zou het publiek toch niet geloven.

Toen ze begon aan Frankenstein, heette Mary Shelley nog Mary Wollstonecraft Godwin. Ze was de dochter van Mary Wollstonecraft, belangrijk grondlegger van het feminisme, en de politiek filosoof William Godwin. Trouwen met Percy Bysshe Shelley, de romantische dichter met wie ze op haar 16de een verhouding kreeg, kon ze pas nadat diens eerste vrouw was overleden. Dat deden ze met tegenzin, want voor het huwelijk als instituut hadden de twee jonge radicalen niets dan minachting. Ze propageerden de vrije liefde, al ging dat Percy Shelley in de praktijk een stuk beter af dan Mary.

Ongelooflijk eigenlijk, dat er niet eerder een film is gemaakt over het leven van Mary Shelley terwijl het aantal toneel-, film- en literaire bewerkingen van Frankenstein inmiddels in de honderden loopt. Het degelijke kostuumdrama Mary Shelley vult de leemte op, maar wekt tegelijk verlangen naar een andere, nog betere verfilming. Een iets sprankelender relaas vooral, want de film van Haifaa Al-Mansour is weliswaar prima geacteerd en helder geschreven, maar komt te weinig tot leven.

Al-Mansour debuteerde met de dappere, met meer dan twintig prijzen bekroonde speelfilm Wadjda (2012), opgenomen in haar geboorteland Saoedi-Arabië. In Wadjda, over een meisje dat droomt van een nieuwe fiets, wist de regisseur met eenvoudige middelen van een simpel verhaal iets groters te maken. Het omgekeerde lijkt het geval bij Mary Shelley, een technisch ingewikkelde productie met een verbazingwekkende plot. Knap gedaan, maar te keurig om recht te doen aan de dwarse, revolutionaire hoofdpersoon.

Mary Shelley

Drama

3 sterren

Regie Haifaa Al-Mansour.

Met Elle Fanning, Douglas Booth, Bel Powley, Tom Sturridge, Ben Hardy.

121 min., in 21 zalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden