Martin Ros is veel jonger dan 70

Huub Buijssen is heel benieuwd of de TROS een recensent vindt met meer enthousiasme en elan dan Martin Ros die om zijn leeftijd wordt afgedankt....

De schrijver Kluun liet Martin Ros afgelopen zaterdag via een open brief weten dat de Tros groot gelijk heeft om hem na 21 jaar aan de kant te zetten als boekenrecensent in het programma TROS Nieuwsshow (Forum, 1 december).

Het belangrijkste argument dat Kluun aanvoert, is dat Ros bij Pauw en Witteman durfde te beweren dat de boekenmarkt wordt bepaald door vrouwen in de leeftijd van 40 tot 70 jaar. Kluun meent dat Martin Ros niet weet waarover hij het heeft en kennelijk niet meer bij de tijd is. De bestsellerauteur stelt op basis van eigen ervaringen dat jonge volwassenen en ook mannen wel degelijk lezen.

Iedereen met enige onderzoeksachtergrond weet dat eigen observaties bedrieglijk kunnen zijn. Dat geldt ook voor die van Kluun.

Een jaar geleden publiceerde het Sociaal en Cultureel Planbureau de resultaten van een groot onderzoek naar het leesgedrag van de Nederlander. Het SCP vond dat jongere volwassenen maar half zo veel lezen als oudere volwassenen: in de leeftijdscategorie van 25-35 jaar las men de afgelopen twaalf maanden gemiddeld 7,7 boeken tegen 14,9 boeken in de leeftijdscategorie van 55-65 jaar.

Het SCP constateerde ook dat vrouwen bijna twee keer zo veel lezen als mannen (1,7 uur per week versus tegen 0,9 uur).

De oudere Ros versus jongere Kluun: 2 - 0 En deze uitslag is helemaal niet zo vreemd. Tijdens mijn opleiding psychogerontologie kreeg ik erin gepeperd dat de kalenderleeftijd nooit zo veel zegt en dat je bijvoorbeeld beter naar iemands biologische leeftijd kunt kijken (een 65-jarige kan het lichaam of brein hebben van een 80-jarige, maar ook van een 40-jarige) of naar iemands psychologische leeftijd.

En Martin Ros is ondanks zijn kalenderleeftijd van 70 jaar qua psychologische leeftijd altijd veel jonger geweest en gebleven dan het gemiddelde TROS-lid. Als je hem over boeken hoort praten, snap je dat het woord ‘enthousiasme’ afgeleid is van de Griekse woorden ‘en’ (= in) ‘theos’ (= god). Ik ben heel benieuwd of het de Tros zal lukken een recensent te vinden met méér elan en jeugdig enthousiasme dan de man die ze vanwege zijn leeftijd wil afdanken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden