Martijn Hillenius tapt uit vele vaatjes maar voelt als geheel

Martijn Hillenius' grootste kracht is een gezicht van elastiek, waarmee hij in totaal verschillende personages schiet. Hij tapt uit veel vaatjes, en laat personages en losse flodders aan het slot slim terugkomen.

Joris Henquet
Martijn Hillenius Beeld
Martijn HilleniusBeeld

Martijn Hillenius kampt met flink wat tegenspoed: zijn handeltje in T-shirts met ellenlange filosofische uitspraken erop loopt voor geen meter en zijn vriendin is bij hem weg. Toch staat geen neerslachtig persoon voor ons. Net als zijn opa is Hillenius een echte ondernemer en een belangrijke zakenles is dat je mislukkingen verhult en succes overdrijft. Bovendien denkt hij graag positief, vandaar ook die tandpastalach op de pr-foto van zijn bedrijf.

Niettemin is de tragiek tussen alle luchtige verhalen door mooi voelbaar in deze verrassende en op momenten hilarische cabaretvoorstelling. Dat de 34-jarige Martijn Hillenius kan acteren, weten we door zijn rol in de film Aanmodderfakker, dat hij kan zingen weten we door zijn aandeel in de close-harmonygroep Stanley en de Menzo's. Dat hij ook meeslepend en geestig kan vertellen, is te zien in De man in bonus, zijn derde cabaretsolo. Hij doet dat zonder zijn andere talenten te verloochenen: Hillenius schakelt tussen zichzelf en andere rollen, zingt frisse liedjes en doet een verbazingwekkende truc met een maatbeker als percussiemiddel.

Zijn grootste kracht is een gezicht van elastiek, waarmee Hillenius in totaal verschillende personages schiet: een selfienemend corpsmeisje, een goedgebekte Amsterdamse barman, een yuppievader die het tienminutengesprek van zijn zoon afraffelt. Hoogtepunt is een Spinvis-achtig lied over een vreemdgaande huisvader die een vrouw oppikt en thuis met haar op de tafel belandt, tussen 'een onbetaalde rekening en een ecolinetekening'.

Hillenius tapt uit vele vaatjes, maar laat personages en losse opmerkingen ten slotte slim terugkomen, waardoor De man in bonus voelt als een geheel.

De man in bonus. De man in bonus door Martijn Hillenius. Regieadvies: Jeroen Woe. 25/11, Bellevue, Amsterdam. Tournee t/m 21/5.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden