ColumnAaf Leest Sterren

Martien Meiland vind dat er geen overkill van hem moet komen en Marco Borsato houdt van pizza

Elke vrijdag belicht Aaf Brandt Corstius twee opmerkelijke celebritynieuwtjes. Deze week over: Martien Meiland en Marco Borsato.

Martien Meiland.  Beeld ANP Kippa
Martien Meiland.Beeld ANP Kippa

Meuk

‘Als dat maar goed gaat’ is het eerste wat je denkt als je Martien Meiland – gisteren nog realityfiguur, vandaag grootste ster van de tv – voorbij ziet komen. ‘Als dat maar goed gaat’ kan slaan op verschillende aspecten van Meilands wezen: zijn wijn-intake, dat frêle lijf, zijn bloeddruk met al dat vele schrikken en ontsteld zijn, en zijn tv-carrière. Gaat die, net als zijn bloeddruk, niet te hard omhoog, gaat dat niet te snel, is het wel goed voor iemand als hij eerst nog een personage was in een succesvolle Ik vertrek-aflevering en nu al koning van het Televizierbal?

Maar daarin hebben we Meiland onderschat. Deze week zei hij zelf, in een interview met BuzzE, de entertainmenttak van het ANP: ‘Er moet geen overkill van mij komen.’ De woordcombinatie ‘geen overkill’ en ‘van mij’, hebben we zelden uit monden van grote BN’ers horen komen.

Hij gaat nu een programma presenteren, Cash or trash. Een SBS-variant van Tussen kunst en kitsch, waarin mensen niet zozeer oude Delfsblauwe potjes en stemmige olieverfwerken laten taxeren, maar gewoon alle meuk die ze mogelijkerwijs aan een handelaar kunnen slijten.

Meiland houdt zich daarbij niet, zoals Frits Sissing in Kunst of Kitsch, subtiel op de achtergrond, maar vertelt welke objecten hij op de schaal van Meiland mooi of lelijk vindt. In Meilandtaal: ‘Wat móét je ermee?’ versus ‘chateau-waardig’.

Het meest chateau-waardig van alle objecten ter wereld, besluit het interview, vindt Meiland zijn Televizierring. Die staat in Chateau Meiland, ‘onder een glazen stolp in de Grande Salon’. Kijk, dat zou geen enkele andere BN’er doen – zo openlijk trots die ring een eigen stolp geven. Het komt wel goed met Meiland.

Kaas

Marco Borsato was dagenlang in het nieuws vanwege zijn affaire met concertpianiste Iris Hond – volgens hemzelf een oude fling die een minuut had geduurd, volgens de roddelmedia een jarenlange zijrelatie.

Borsato reageerde op het gerucht met ‘een vriendschap die verder ging dan ik had voorzien’, zijn vrouw Leontine plaatste op Instagram de spreuk ‘Liefde hoeft niet perfect te zijn, zo lang het maar echt is’ en daarmee was het afgehandeld.

Maar middenin dit verhaal kwam Story ineens met Marconieuws onder de kop: ‘De pizza van mijn vader stonk, maar was heerlijk!’

Het bleek een aflevering van Story’s rubriek VIP Culinair te zijn, en alleen al omdat die naam duidelijk naar Tip Culinair verwijst, het teloorgegane, eerste en minst glamoureuze kookblad van Nederland, trok het uw sterrenkijker aan.

Borsato vindt ‘bijna alles lekker’, vertelde hij, behalve: ‘Pastinaak, die vergeten groente’. Als hij onverwachts visite krijgt, flanst hij snel een pekingeend in elkaar en pesto móét je van Borsato met een vijzel maken.

De pizza van Borsato senior, vertelde het verhaal, stonk zo omdat hij was opgetrokken uit vier soorten kaas. Deze stinkende pizza vormt Borsato’s allereerste herinnering aan eten. Hij stonk, maar bleek toch heel lekker te zijn. Net als het leven zelf, zou je haast zeggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden