Marokkaanse publicist blijkt nep

De Marokkaanse politicoloog Nizar Mourabit, die regelmatig opiniestukken publiceert in Nederlandse media, blijkt niet echt te bestaan. De zelfbenoemd 'woordvoerder van de Marokkaanse gemeenschap in Nederland' is een verzinsel van beeldend kunstenaar Nelle Boer (32).

Over deze foto zegt Boer: 'Ik plukte een foto van een Saoedische jongeman van internet en fotoshopte net zo lang tot er een knappe Marokkaanse jongen tevoorschijn kwam.' Beeld .
Over deze foto zegt Boer: 'Ik plukte een foto van een Saoedische jongeman van internet en fotoshopte net zo lang tot er een knappe Marokkaanse jongen tevoorschijn kwam.'Beeld .

Nizar Mourabit, de Marokkaan uit Emmeloord, werd een jaar geleden bedacht door Nelle Boer. Onder die naam schreef hij opiniestukken die hij naar talloze media stuurde, waaronder Trouw, Het Parool en de Volkskrant. De stukken werden gepubliceerd zonder dat Mourabits identiteit werd gecontroleerd. Woensdag onthulde de kunstenaar zijn ware identiteit in een interview met website De Correspondent.

Mourabit publiceerde allereerst een stuk op opiniesite Joop.nl, waarin hij betreurde hoe hij als Marokkaan zijn vrienden naar Syrië zag vertrekken. Francisco van Jole van Joop.nl zegt in een reactie dat zoiets niet had mogen gebeuren. 'Hij had een mail verstuurd met gegevens, we hebben hem gedurende het proces niet gebeld. Anderzijds: waarom zou je een opiniestuk onder een valse naam schrijven?'

De kunstenaar zegt dat hij aan den lijve wilde ondervinden hoe het is om bekritiseerd te worden op je afkomst of geloof, iets wat naar aanleiding van zijn artikelen gebeurde. 'Bovendien merkte ik dat ik als Nelle Boer niet snel opiniestukken over Syrië gepubliceerd kon krijgen, maar als Marokkaan wel. Dat vond ik opvallend.' Het treiteren van de media was niet zijn doel, zegt Boer. 'Daarvoor bied ik mijn excuses aan.'

Bedreigingen

Een column van Mourabit op Frontaal Naakt leidde tot bedreigingen aan het adres van toenmalig GeenStijl-publiciste Annabel Nanninga. Hij schreef over een rel die ontstond nadat Nanninga Gaza-demonstranten in Nederland 'zonder snipper bewijs' fotografeerde en koppelde aan bedenkelijke uitspraken. Die bewijskwestie had hij verzonnen. 'Ik neem hem kwalijk dat hij me bewust heeft belast', zegt Nanninga. Boer wijst haar kritiek van de hand. 'Zij was daar en maakte die foto's. Ik denk niet dat zo'n rottig columnpje zorgde voor de bedreigingen.'

Ook in de Volkskrant publiceerde Boer als Mourabit. Chef opinie Arnout Brouwers ziet niets knaps of heldhaftigs in dit project. 'We willen ons niet verlagen tot een niveau waarbij we ondubbelzinnige bewijzen zoals een kopie van het paspoort van auteurs moeten vragen, ook niet als deze nieuw of onbekend zijn. We respecteren onze auteurs en vragen van hen dat ze onze rubriek respecteren. Dat werkt goed, maar wie dat vertrouwen schaadt, kan ver komen.' De Volkskrant ontving ditmaal voor de zekerheid een kopie van Boers ID-kaart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden