theater

Marleen Scholten speelt met aanstekelijke charme een vrouw die van de nood een deugd maakt ★★★☆☆

De monoloog La codista gaat over een vrouw die wordt betaald om in de rij te staan.

Hein Janssen
Marleen Scholten van Wunderbaum in La codista. Beeld  Luca Chiaudano
Marleen Scholten van Wunderbaum in La codista.Beeld Luca Chiaudano

Ze heeft nummertje 127, maar ze zijn pas bij 64. Dat wordt dus nog een tijdje wachten. De vrouw in de rij voor het loket of de balie lijkt erin te berusten. Sterker nog: ze heeft er haar baan van gemaakt: rijwachter. Oftewel la codista, in het Italiaans. Voor 10 euro per uur wacht ze in de rij totdat ze aan de beurt is, in opdracht van mensen die het te druk hebben om zelf stil te staan. Wunderbaum-actrice Marleen Scholten speelt zo’n rijwachter in de voorstelling La codista, die deze week te zien was op het Holland Festival.

Een monoloog in een kale omgeving: een vierkant met tl-licht is de enige versiering. Het komt dus aan op het verhaal en de wijze waarop de actrice dat vertelt. Scholten doet dat een uur lang voorbeeldig: met haar mooie, krachtige stem, beheerste mimiek en aanstekelijk charme portretteert ze een werkloze vrouw die van de nood een deugd maakt. Waar de anderen maar voort jakkeren en jagen, neemt zij de tijd om in de rij te staan bij het belastingkantoor of om voor haar opdrachtgever kaartjes te regelen voor een afterparty van Beyoncé. Het halve leven is wachten. En: de bureaucratie is uitgevonden om niet begrepen te worden. Het zijn enkele van de bespiegelingen die in deze door Scholten zelf geschreven tekst voorbij komen. Gembersnoepjes en kleding in laagjes (af en toe wat aan of uit) helpen bij het wachten. Los van dat soort grappige details is La codista ook een pleidooi om van akelige omstandigheden iets waardigs te maken.

De tekst boort gaandeweg diepere lagen aan, met observaties over het moderne leven, en over een ander worden, tegen wil en dank soms. Met aan het eind een verrassende tournure. Maar dan is intussen nummertje 127 aan de beurt.

Theater

La codista

★★★☆☆

Wunderbaum, tekst en spel Marleen Scholten.

13/6 Theater Frascati Amsterdam; tournee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden