Marjolijn van Heemstra wint BNG Bank Literatuurprijs 2017
Marjolijn van Heemstra heeft de BNG Bank Literatuurprijs 2017 gewonnen. De schrijver, columnist en theatermaker ontving donderdag in de Amstelkerk in Amsterdam een geldbedrag van 15.000 euro en een sculptuur van kunstenaar Theo van Eldik. Van Heemstra, die eerder ook de Jo Peters Poëzieprijs won, is de dertiende winnaar van de BNG Bank Literatuurprijs, de jaarlijkse prijs voor nog niet doorgebroken auteurs jonger dan veertig jaar en met een jong oeuvre.
Van Heemstra (36) is onderscheiden voor haar roman En we noemen hem. Hierin onderzoekt ze hoe verhalen in families leven. In dit geval een aanslag die vlak na de Tweede Wereldoorlog in Den Haag zou zijn gepleegd door een verre oom van Van Heemstra, waarbij drie 'foute Nederlanders' omkwamen. Volgens de jury van het BNG Cultuurfonds, die onder meer bestond uit de boekenrecensenten Arjan Peters (de Volkskrant) en Jeroen Vullings (Vrij Nederland), weet Van Heemstra hoe je de lezer nieuwsgierig houdt.
'Het moderne cliché dat het verleden niet wit of zwart maar grijs was, verandert in haar speurtocht in een kleurrijke kluwen van feiten en herinneringen. Om daar iets van te kunnen maken, een verhaal dat zowel naar het verleden wijst als naar de toekomst, moet je een schrijver van formaat zijn', aldus de jury in haar rapport.
Naast Van Heemstra, waren ook Alma Mathijsen (Vergeet de meisje), Murat Isik (Wees onzichtbaar) en Arjen van Veelen (Aantekeningen over het plaatsen van obelisken ) genomineerd. Van Veelen won de prijs van de BNG Bank Lezersjury: een verblijf van een maand in het Roland Holsthuis in Bergen.
Eerdere winnaars van de BNG Bank Literatuurprijs waren onder anderen Hanna Bervoets (2016), Jamal Ouariachi (2015), Maartje Wortel (2014), Wytske Versteeg (2013), Gustaaf Peek (2010), Carolina Trujillo (2009), Yves Petry (2006) en Esther Gerritsen (2005).
'De rode draad in mijn werk is dat je met elkaar verweven bent'
Toen theatermaker en schrijver Marjolijn van Heemstra (36) bevriend raakte met vluchteling Zohre, besloot ze haar te helpen. Dat bleek ingewikkelder dan gedacht. Samen met Zohre maakte ze er een voorstelling over. (+)
Ingenieus weefwerk, maar roman ontbeert levensechte personages
Arjen van Veelen schrijft in zijn debuutroman een knappe ode aan zijn overleden vriend, de schrijver Thomas Blondeau. Maar waar blijft hij zélf?