FilmrecensieMarianne & Leonard: Words of Love

Marianne Ihlen, muze van Leonard Cohen, krijgt in Marianne & Leonard eindelijk een gezicht ★★★☆☆

Desondanks blijft de Canadese zanger en dichter het middelpunt van deze docu.

Marianne & Leonard: Words of Love (2019) over Leonard Cohen en Marianne Ihlen.

De net op tijd gearriveerde brief die Leonard Cohen in 2016 verstuurde aan ‘zijn Marianne’ geniet al bijna legendarisch status. De zanger en dichter schreef dat hij had vernomen dat zijn decennia eerder uit het oog verloren Noorse vriendin en muze terminaal ziek was, maar dat als ze omkeek hem al bijna kon zien. Dat hij eraan kwam.

Cohen hield woord: drie maanden na haar, in november 2016, overleed de ondanks zijn zwakke gestel productief gebleven Canadees op 82-jarige leeftijd.

Marianne Ihlen is de hoeksteen van Cohens vroege oeuvre. Ze wordt toegezongen in So Long, Marianne door de man met wie ze een deel van de jaren zestig doorbracht op het Griekse eiland Hydra. De jonge Canadees schreef daar aan zijn debuutroman Beautiful Losers, dikwijls onder invloed van drugs, terwijl Marianne hem van boterhammen voorzag. 

Cohens onverwachte muzikale doorbraak vormde een obstakel voor wat een grote liefde was, of kon zijn. Hij moest voortaan zijn aandacht verdelen, en werd een deel van het jaar sterbard en ladies’ man in New York. Zij bleef met haar zoon uit een eerdere relatie achter op het eiland. 

Zo wordt Marianne & Leonard: Words of Love ook een tikje bitter portret van de in de jaren zestig nog zo schijnbaar idyllische, vrije en ongedwongen kunstenaarscommune op dat Grieks eiland. Maar Ihlens zoon Axel, die zich enkele jaren Cohens stiefzoon mocht noemen, had zijn jeugd misschien toch beter aan wal doorgebracht.

De weemoedige en romantische documentaire kreeg ook wat kritiek te verduren. De titel suggereerde een monument voor beide (oud-)geliefden, maar de film staat vooral stil bij het (muzikale) leven van Cohen. Zo wordt Marianne wéér weggedrukt, nadat ze als ‘muze’ ook al in Cohens schaduw stond. 

Maar de Engelse regisseur Nick Broomfield, bekend van documentaireportretten als Kurt & Courtney (1998) en Whitney: Can I Be Me? (2017) en zelf óók een oud-geliefde van Ihlen, diept voldoende op om Marianne een gezicht te geven. Juist omdat haar geschiedenis minder (of niet) bekend was, tekenen de flarden van Marianne’s leven de film.

★★★☆☆

Documentaire

Marianne & Leonard: Words of Love

Regie Nick Broomfield.

102 min. In 43 zalen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden