Tv-recensieM

Margriet van der Linden heeft de ondankbare taak DWDD te vervangen, maar doet dit met overtuiging en enthousiasme

Wat vooral beklijfde na de eerste M was het enthousiasme en de gretigheid van Margriet van der Linden.

Beeld de Volkskrant

Als een van de weinigen was Margriet van der Linden waarschijnlijk niet heel content met de strakblauwe lucht, volle zon en 25 graden van gisteren. Er zijn gunstiger omstandigheden je gloednieuwe talkshow - die de ondankbare taak heeft DWDD (en de iets minder ondankbare taak Tijd voor Max) te vervangen te beginnen dan op een dag waarop heel Nederland ofwel op het terras bier zit te hijsen, ofwel in de tuin de barbecue staat aan te wapperen.

Maar dat mocht de pret van de allereerste M niet drukken. Glunderend stond Van der Linden voor een grote, sierlijke M, gevuld met oplichtende peertjes. Ze kondigde de onderwerpen en haar gasten aan en heette daarna van achter de tafel de kijker welkom. Na een korte monoloog, waarin Van der Linden haar muzikale sidekick Thijs Boontjes introduceerde en vertelde over haar bezoekjes aan komiek/presentator Seth Meyers (‘Wat ik er echt van heb geleerd’ zei M., ‘is met veel plezier en toewijding een show te maken. En dat ga ik doen de komende weken’) en het nieuws van de dag doornam, was het eerste onderwerp een nabespreking van Boer Zoekt Vrouw door drie cabaretiers. Misschien niet het gedroomde openingsitem om te laten zien dat je het anders gaat doen dan DWDD.

Beeld foto: Ivo van der Bent, illustratie: Jip van der Toorn

De tafel waar Van der Linden en haar gasten aan zitten, is niet zozeer een tafel maar een u-vormig bureau. Een beetje zoals de desk bij RTL Boulevard, alleen dan gezeten. Dat schept automatisch een bepaalde distantie tussen Van der Linden en haar gasten, maar ook tussen de gasten onderling. Dat ging bij een volgend onderwerp, toen Johan Fretz naar aanleiding van de populaire Netflix-docu Wild Wild Country kwam vertellen over zijn ouders die in de jaren zeventig volgelingen van Bhagwan waren, wel al iets beter.

Overigens konden de decorbouwers tegen het eind van de aflevering hun gereedschap er alweer bijna bij pakken toen Arie Boomsma zich (na aanmoediging van Van der Linden) op de desk ging opdrukken. Dat was geinig, net als dat het geinig was dat ‘De Kip’ van het Songfestival in de studio aanwezig was en Albert Verlinde in een instartje een gênante koninklijke bruiloft besprak. Maar alles bij elkaar miste de allereerste aflevering daardoor net die actuele urgentie die je van een talkshow om 19:00 uur op NPO1 eigenlijk wel verwacht. Dat gezegd: het was natuurlijk de allereerste aflevering.

Wat vooral beklijfde was het enthousiasme en de gretigheid van Margriet van der Linden, die zich uitstekend op haar gemak leek te voelen en op haar best was op de momenten dat ze moest improviseren, zoals toen ze per vergissing cabaretier Kiki Schippers aankondigde als Kiki Bertens. Het oogde allemaal prettig fris. Niet alleen Van der Linden en haar opgewekte toon, maar ook het groen-paarse decor, de sfeervol uitgelichte studio en, nou ja, het simpele gegeven dat er überhaupt een keer iets anders wordt geprobeerd.

Tot zover, op naar morgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden