nieuwsliteratuur

Margaret Atwood en Bernedine Evaristo delen de Man Booker Prize 2019

Zowel Margaret Atwood als Bernedine Evaristo zijn de winnaar geworden van de 51ste Booker Prize, de bekendste en invloedrijkste literaire prijs van het Engelse taalgebied. Zij winnen met hun romans De testamenten en Girl, Woman, Other.

Casper Luckerhof
Margaret Atwood met haar boek The Testaments. Beeld AFP
Margaret Atwood met haar boek The Testaments.Beeld AFP

De Britse jury maakte in de Londense Guildhall bekend niet één winnaar te kunnen kiezen uit de shortlist. ‘We vonden dat er twee romans waren waarvan we wanhopig wilden dat die wonnen’. Daarom hebben de juryleden zowel Atwood als Evaristo uitgeroepen tot winnaars. Zij delen het prijsgeld van 50 duizend pond (een kleine 57 duizend euro).

Atwood zei verrast te zijn met de prijs. Ze grapte dat ze niet meer dacht te kunnen winnen op haar hoge leeftijd (79). Atwood won de prijs al eerder in 2000 met De blinde huurmoordenaar.

The Testaments

The Testaments (De testamenten) is het vervolg op Margaret Atwoods befaamde The Handmaid’s Tale uit 1985, maar niet het vervolg dat veel lezers verwachtten. We keren terug naar de theocratische politiestaat Gilead, waar de nog vruchtbare vrouwen broedmachines zijn, maar niet naar hoofdpersoon Offred. The Testaments kent drie vertellers, van wie de in The Handmaid’s Tale als een nogal monsterlijk personage geschetste Tante Lydia de interessantste blijkt. Ze krijgt de gelegenheid haar geschiedenis te vertellen, wat een totaal nieuw licht op haar persoonlijkheid werpt. Opvallend is dat de zwartgallige toon van het eerste boek hier regelmatig plaats maakt voor lichtvoetigheid, humor zelfs, en dat het geheel een sfeer van optimisme ademt.

De 60-jarige Evaristo, zei vereerd te zijn als eerste zwarte vrouw de prijs in ontvangst te nemen. ‘Het is ongelooflijk om deze prijs met zo’n legende als Margaret Atwood te delen.’

Girl, Woman, Other

Een roman als een koorzang met veel solopartijen, zo zou je het poëtische Girl, Woman, Other van de Engels-Nigeriaanse schrijver Bernardine Evaristo kunnen noemen. In dit boek klinken de stemmen van twaalf goeddeels zwarte vrouwen en een personage dat zich aan de klassieke m/v-verdeling onttrekt. Ze variëren van piepjong tot stokoud, komen uit alle lagen van de bevolking en hebben connecties met alle windstreken. Misschien het dichtst bij haar schepper staat toneelschrijfster Amma, die na een lange loopbaan in buurtcentra nu eindelijk via het National Theatre een groot publiek bereikt. Ze heeft er gemengde gevoelens over. In de afterparty na de première komen alle personages van deze roman samen.

De andere genomineerden waren Salman Rushdie, Lucy Ellmann, Chigozie Obioma en Elif Shafak. Zij krijgen ieder een geldbedrag van 2500 pond.

Margaret Atwood zou geen vervolg schrijven op The Handmaid’s Tale, maar ze deed het toch. Waarom? Verslaggever Margriet Oostveen interviewde de Canadese schrijfster.

The Testaments kreeg van onze recensent drie sterren: ‘Een vaardige pen heeft ze, al zijn niet alle verhaallijnen even boeiend.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden