Marcel Pinas

Kibii Wi Koni Marcel Pinas The Event

De vernieuwende kunstwerken in uiteenlopende vormen (van installatie tot object, van video tot schilderij), de sterke sociaal-maatschappelijke boodschap, de ambitieuze missie in zijn thuisdistrict Marowijne en de wereldwijde kunstgerelateerde verdiensten van Marcel Pinas, die eisen beslist een grotere opzet dan een standaard kunstexpositie. Dit wordt mede beaamd door de titel van het nieuwe boek over de kunstenaar dat tijdens de eerste expositie van het evenement in de KKF gepresenteerd zal worden: Marcel Pinas. Artist, more than an artist.

Het project Kibii Wi Koni Marcel Pinas The Event presenteert het werk van Surinaamse kunstenaar Marcel Pinas die wereldwijd bekend staat om de cultuurge¿nspireerde kunstwerken en -objecten die hij cre¿ert onder het thema Kibri a Kulturu (behoud de cultuur). In zijn werk legt Pinas waardevolle elementen van de marroncultuur vast en levert zo, op zijn eigen manier, een bijdrage aan het behoud van de cultuur waar hij zelf ook uit voortkomt. Pinas heeft in de afgelopen jaren, mede vanwege zijn verblijf aan de Rijksacademie in Amsterdam, vele malen verschillende fascinerende kunstwerken waaronder installaties en multimediakunstobjecten ge¿xposeerd in Europa en andere landen in de regio. Met zijn werkstukken pleit Pinas behalve voor het behoud van de cultuur ook voor aandacht voor de nijpende sociaal-maatschappelijke omstandigheden die het welzijn en het voortbestaan van marron- en inheemse leefgemeenschappen in Suriname bedreigen.

In Suriname, om exact te zijn te Moengo in het district Marowijne, werkt Marcel Pinas via zijn Stichting Kibii, aan de ontwikkeling, de motivatie en de creatie van een inspirerende plek waar jong en oud door kunst- en cultuureducatie nieuwe vaardigheden wordt bijgebracht ter verzekering van een betere toekomst. De Tembe Art Studio (TAS) te Moengo is het centrum van al deze activiteiten. Kunstobjecten van Marcel Pinas, waaronder ook het bekende Moiwana-monument, staan verspreid in de openbare ruimte in het district Marowijne.

Met Kibii Wi Koni Marcel Pinas The Event wil de kunstenaar al zijn werk, ook de objecten die elders ter wereld al veel publieke belangstelling genoten hebben en waarmee hij Suriname en Surinaamse kunst op een waardige manier op de kaart heeft gezet, met de gehele Surinaamse gemeenschap delen. De exposities gaan in juni van start, maar het evenement begon officieel met een educatieve en interactieve activiteit voor schoolkinderen, welke van 17 maart tot en met 19 april heeft plaatsgevonden in kindermuseum Villa Zapakara. Aan de hand van dit succesvolle scholentraject werd er een film gemaakt die heet: In elk kind schuilt een Pinas. De film en het werk van de scholieren wordt in de volgende activiteiten aan het publiek gepresenteerd.

Kibii Wi Koni Marcel Pinas The Event wordt vanaf 21 juni vervolgd met:
¿ Een overzichtsexpositie van ruimtelijke kunstwerken van 21 juni t/m 28 juni te KKF aan de Prof. W.J.A. Kernkampweg 37, Paramaribo. Hier komen ook de kunstwerken die Marcel Pinas voorheen in het buitenland getoond heeft, te zien. Het avondprogramma bestaat onder andere uit enkele lezingen, een krutu, guided tours en culturele optredens. Hier wordt ook het nieuwe boekwerk over Marcel Pinas gepresenteerd: Marcel Pinas. Artist, more than an artist.
¿ Een expositie van nieuwe kunstwerken van 29 juni t/m 3 juli in De Hal aan de Grote Comb¿weg 45, Paramaribo. Hier zal ook een presentatie van de Tembe Art Studio (TAS) deel van het programma uitmaken.
¿ De overzichtsexpositie die dan verhuist naar het district Marowijne waar het werk te bezichtigen zal zijn van 30 juli t/m 30 oktober in de EBS-Hal aan de Abraham Crijnssenlaan 42, Moengo.

Kibii Wi Koni Marcel Pinas The Event is mogelijk gemaakt door de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden