Mantelpakjes

Nellie Verbugt is in politiek Den Haag behalve om haar zangerig Limburgse tongval, ook vermaard om haar oogverblindende mantel- en matrozenpakjes....

Verbugt (42) is een kamerlid dat je zelden op televisie ziet. Ze hoort tot de papiervreters die in commissievergaderingen voor vaak lege tribunes hun kruit verschieten. De ruimtelijke ordening is haar vakgebied en ze heeft als rasechte liberaal knallende aanvaringen gehad met de veel te linkse vakminister Pronk. Maar als Den Haag Vandaag aan het eind van de dag de balans opmaakt van het wervelende politieke leven in de Hofstad, zoemt de camera zelden in op het hoofd van de Limburgse.

Ze kijkt wel altijd, voor het tv'tje op haar bureau in de Kamer, waar ze meestal tot laat is te vinden. Of aan de overkant in het Novotel, waar ze overnacht als de laatste trein naar huis al weer lang vertrokken is. Ongezellig? 'Ach, wat heb je meer nodig dan een bed en een badkamer?' Nee, een pied-à-terre is niks voor haar.

Na zeven jaar in de landelijke politiek weet iedereen dat Nellie Verbugt nooit partijleider zal worden. 'Maar ik heb ook helemaal niet zoveel ambitie', klinkt het. Daarom houden haar provinciegenoten zo van haar. 'Ze is een van ons', zeggen de regionale kranten de mensen na. 'Ik ben van het Limburgse platteland', verklaart ze zelf.

Vader deed in fietsen en ijzerwaren, was zoals iedereen in Limburg lid van de KVP. Dochterlief ging natuurlijk studeren aan de KU in Nijmegen. Daarna werkte ze als ambtenaar bij de gemeente Venlo. Via de gemeenteraad van Helden en wat partijcommissies belandde ze uiteindelijk als opvolger van de allang vergeten Hans Lauxtermann in de Kamer.

Vandaag kan behalve Helden heel televisiekijkend Nederland toch meegenieten van haar opvallende verschijning. Verbugt is een van de leden van het Comité van in- en uitgeleide, dat namens het parlement de koninklijke familie in de Ridderzaal verwelkomt. Os Nellie gaat Pieter van Vollenhoven de zaal in- en uitlopen.

Verbugt, die voor de zevende maal de opening van het parlementair seizoen als Kamerlid meemaakt, koopt haar Prinsjesdag-outfit elk jaar al in het zomerreces. Jammer maar helaas: het is een wat saai blauw-wit ensemble. 'Ingetogen', omschrijft ze zelf liever. Maar niet getreurd. Verbugt heeft namelijk een 'niet zo kleine hoed' gekocht die aan het geheel toch nog een zwierige toets zal geven.

En als ze vanavond thuiskomt, wil de familie maar één ding horen, weet ze. 'Niet over de politiek, maar wat de koningin aan had.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden