In de modeOnderhemden als bovenhemden

Mannen staan deze zomer letterlijk in hun hemd

In de zomer dat vrouwen in slipdresses en beha’s naar buiten gaan, kunnen mannen hun lol op met onderhemden als bovenhemden. Hup, hempie, hup!

Vanaf links: Lanvin,MSGM, Qasimi, Dries Van Noten, Dolce & Gabbana  Beeld Imaxtree
Vanaf links: Lanvin,MSGM, Qasimi, Dries Van Noten, Dolce & GabbanaBeeld Imaxtree

Wat gaan we dragen als het aan de ontwerpers ligt?

Mannen staan deze zomer in hun hemd. Letterlijk, want het simpele witte onderhemd deed goede zaken als zomertop, zónder overhemd, en vooral ook zónder vrouwenmeppersassociatie, waar het zijn bijnaam wifebeater aan te danken heeft – waarover later meer. Dries Van Noten toonde ze niet alleen tijdens zijn mannenshow, maar trok ook de dames simpele witte singletjes aan, gecombineerd met wufte ruchesrokken. Ook bij Lanvin, Dolce & Gabbana en MSGM kwam het ouderwetse hereninterlockje voorbij, in een keurige, sneeuwwitte variant, gedragen met nette pantalons, barokke jeans of simpele katoenen broeken. Bij Lanvin kreeg de top de zonnige opdruk Plein Soleil, bij Qasimi, het Londense merk opgericht door sultanszoon Khalid bin Sultan Al Qasimi zaliger, was-ie van ribbelkatoen.

Hoe gaan wij het dragen?

Het is best een lastige, deze trend, want het is bepaald geen kwestie van een ouwe Jansen & Tilanus van je pa aantrekken en hup, hip de hort op. Allereerst dient het hemd spic en span te zijn, niet uitgelubberd, afgedragen of grijsgewassen. Ten tweede strekt het tot aanbeveling om de rest van de outfit vooral gekleed te houden om niet de indruk te wekken dat je een verdwaalde campinggast bent op zoek naar een toiletgebouw dat wél open is – een luxe panterschoen eronder zoals bij Dolce & Gabbana doet dat soort verdenkingen subiet de das om. Ten derde: een geboetseerde torso helpt bij het straatfähig maken van deze look, een kloeke bierbuik niet.

Marlon Brando in A Streetcar Named Desire, 1951 Beeld Alamy Stock Photo
Marlon Brando in A Streetcar Named Desire, 1951Beeld Alamy Stock Photo

Valkuilen vermijden doe je zo

An sich is Marlon Brando een stijlvolle knapperd, maar in zijn rol als Stanley Kowalski in A Streetcar Named Desire droeg hij niet alleen een smerige wifebeater, hij wás er ook een – Blanche Dubois weet er alles van. Kort modelesje: de wifebeater dankt zijn naam aan James Hartford jr, die in 1947 in Detroit werd gearresteerd voor het doodslaan van zijn vrouw, en van wie een politiefoto circuleerde waarop hij een wit onderhemd met vlekken droeg (gebakken bonen volgens sommigen, bloed volgens anderen) met als bijschrift: the wifebeater. Een bijnaam was geboren.

Warren Beatty in Bonnie and Clyde (1967)  Beeld Alamy Stock Photo
Warren Beatty in Bonnie and Clyde (1967)Beeld Alamy Stock Photo

Een bekend mens

Ook vóór Hartford had het simpele onderhemd niet zo’n beste naam; het werd gezien als dracht van (arme) immigranten – denk aan de Pool Kowalski, en later types als Tony Soprano. In Hollywood werd het de iconische dracht van niet al te brave hendrikken. We denken aan Nicolas Cage (Con Air), Edward Norton (American History X), Robert De Niro (Raging Bull) en Paul Newman (The Sting). In dat rijtje baldadige types hoort ook Warren Beatty die als Clyde de (on)nodige overvallen en doden op zijn geweten had. Maar: zijn tanktop was smetteloos, en Bonnie sloeg hij goddank niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden