Manipulator

Segall tovert de ene na de andere briljante riff uit zijn mouw

Gijsbert Kamer

Voor zijn doen heeft Ty Segall er lang over gedaan. Normaliter zat er hooguit een maand of zes tussen de platen van de Californische garagerocker. Zeven soloplaten bracht hij uit sinds 2008. Daarnaast verschenen er nog platen in bandverband onder namen als The Traditional Fools of Fuzz en maakte hij een plaat met White Fence (Hair, 2011), van wie hij ook het onlangs verschenen, sterke nieuwe album For the Recently Found Innocent produceerde.

Het zijn allemaal bovengemiddeld goede, vaak onstuimige vuige garagerockplaten, maar ergens was er altijd de hoop dat de pas 27-jarige Segall wat meer tijd en rust zou nemen voor een echt onverbiddelijk meesterwerk.

Twee jaar geleden, rond de release van zijn misschien wel toegankelijkste plaat Twins, vertelde Segall ook dat hij dat graag wilde: de tijd nemen en een echt goed geproduceerd grootse rockplaat maken. Een meesterwerk is Manipulator niet geworden, daarvoor klinken sommige van de maar liefst zeventien liedjes net te vlak. Maar een geweldige plaat is het wel. Segall tovert de ene na de andere briljante riff uit zijn mouw en verbreedt zijn sound van rudimentaire, kale garagerock naar glamrock en jarenzestigpsychedelica.

Veel liedjes, waaronder het ijzersterke Tall Man Skinny Lady, lijken geschreven op de akoestische gitaar en zijn melodisch sterker dan alles wat Segall voorheen uitbracht.

Hij heeft duidelijk zijn oren laten hangen naar Britse voorbeelden, nog meer dan voorheen. Het met strijkers opgetuigde The Singer doet denken aan het Britse Suede in hun hoogtijdagen, terwijl Don't You Want to Know? (Sue) van T. Rex afkomstig had kunnen zijn.

Manipulator toont de enorme veelzijdigheid van Segall, die misschien eindelijk de grote erkenning krijgt die een Jack White wel ten deel valt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden