Man mist knots bij uitpraten

annen drukken zich slecht uit, 'Mmaar vrouwen moeten daar beter naar luisteren.' Dit lijkt de meest essentiële stelling te zijn in het cursusboek Mannen voor Vrouwen....

Hoe komt het toch dat mannen zich zo slecht uitdrukken? Het lijkt vooral een ziekte van de moderne tijd te zijn. Of beter gezegd, in vroeger tijden was het simpelweg niet nodig dat de man zich (verbaal) uitdrukte. Hij kon immers beschikken over een knots waarmee hij, op een gelukkige dag, een mammoet wist te vangen. Aan zo'n veroverd beest ontleende de man zijn zelfrespect. Tegenwoordig komt een man thuis met geld. Volgens Justus van Oel is dat de kern van het probleem: 'Wij moeten onze prooi met woorden reconstrueren, wij moeten vertellen over feiten, weetjes en prestaties en ja, dat werkt niet zo tussen man en vrouw.'

In dit afwisselende boekje wordt de man als een onhandig beest gepresenteerd. Eerst raakte hij alles kwijt waar hij trots op kon zijn, zijn knots, zijn prooi, en nu moet hij ook nog de hele dag achter een computer zitten. Thuisgekomen moet hij het huishouden doen en vervolgens allerlei zaken 'uitpraten' met zijn vrouw. Vooral dat laatste kan aanleiding geven tot problemen, want met 'uitpraten' bedoelt een vrouw meestal dat ze ruzie wil maken. Voor de man daarentegen is 'slaan een vorm van uitpraten'.

Heb compassie. Zo kan de terugkerende opdracht aan de vrouwelijke cursist worden samengevat. Probeer de man te accepteren zoals hij is en geef hem zijn zelfrespect terug. Want zonder dat laatste is de man verloren en voelt hij zich een garnaal. Maak dus eens een bewonderende opmerking over de vloeiende manier waarop je man zijn auto (substituut voor zijn knots) kan inparkeren. Of zeg eens dat je hem bewondert om zijn 'nuttige werk als verzekeringsagent of vakkenvuller'. In de penopauze is een hart onder de riem des te belangrijker. Vergelijk je man bijvoorbeeld eens hardop met die filmster uit Easy Rider als je hem 'met een rare helm op op zijn gloednieuwe Harley Davidson' ziet zitten.

Dit cursusboek is een welkome aanvulling op de bestaande literatuur over man-vrouwverhoudingen. Toch bevat het één stelling die niet deugt. Toeval of niet, die stelling is afkomstig van een vrouw. Cisca Dresselhuys, de hoofdredactrice van Opzij, schrijft in haar inleiding dat mannen een groot gebrek aan humor en zelfspot hebben. Dat geldt misschien voor de 'heel erge mannen, zoals leden van de Rotary', maar zeker niet voor alle mannen. Iedere lezer van Mannen voor Vrouwen, dat uitsluitend door mannen is geschreven, zal dat kunnen bevestigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden