Makreel en langoustine met bloody mary-saus

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Makreel en langoustine met bloody mary-saus, voorgerecht voor vier personen. 

Makreel en langoustine met bloody marysaus Beeld RV

En nu is één glaasje alcohol per dag alweer één glas te veel. Je merkt dat wij als mensheid over het toppunt aan het raken zijn, want de toekomst zal alleen maar kariger worden, met alles wat we niet meer mogen. Alcohol, suiker, vlees, koolhydraten, het is allemaal ongezond. Nog even, en ze ontdekken dat roken slecht voor ons is! Straks leven we in een volledig veganistische wereld, totdat we ontdekken dat ook dáár ongezonde elementen in zitten en we alleen nog maar gras mogen kauwen.

Ik was zaterdag op de bruiloft van goede vrienden, waar het alcoholnieuws als een bom was ingeslagen. De meeste gasten zagen wat bleekjes om de neus, maar dat kan ook aan de tijd van het jaar of aan de kater van de vorige avond hebben gelegen. De broer van de bruid wist te vertellen dat we over een tijdje alleen nog maar supergezond astronautenvoer eten, en dan hoogstens in het weekend nog weleens een biefstukje bakken met een glaasje erbij. Een andere vriend vertelde over zijn jongere collega’s die door de week supergezond leven, elk weekend drugs gebruiken, maar hem vies aankijken als hij een biertje bestelt, want als je alcohol drinkt ben je dus écht dom bezig.

Gelukkig is het die avond met de alcoholinname goed gekomen en verscheen in de nevelen van mijn roes het recept voor vandaag. Met wodka, hoe kan het ook anders.

Makreel en langoustines op de barbecue Beeld RV

Makreel en langoustine met bloody mary-saus

voorgerecht voor 4 personen

-olijfolie

-1 ui, gesnipperd

-3 geschrapte bospenen, in stukjes

-8 g salieblad, in reepjes

-30 g kappertjes

-150 ml wodka

-400 g gepelde tomaat (blik), in stukken

-zout, peper, tabasco

-2 zeer verse makrelen, schoongemaakt

-8 langoustines

Maak eerst de saus. Fruit de ui en de bospeen in wat olie, een minuut of drie. Voeg de salie en de kappertjes toe en schenk de wodka erbij. Houd de pan schuin zodat de vlam erin slaat en laat even flamberen. Doof het vuur met een deksel en voeg de tomaat toe. Breng op smaak met zout, peper en wat tabasco en laat nog 5 minuten pruttelen, zodat de saus wat indikt.

Snijd de makrelen langs de graat in lengte doormidden, ook door de kop, zodat u twee hele helften heeft. Bestrijk licht met olie en wat zeezout. Verhit uw barbecue (of gebruik een grillpan) en gril de makrelen alleen op de velkant een minuut of drie, met het deksel op de barbecue. Leg ook de langoustines op het rooster. Haal de makrelen voorzichtig van het rooster (niet erg als er wat vel blijft plakken) en daarna de langoustines (check of die al gaar zijn). Verdeel de saus over de borden en leg daar de vis en langoustines op. 

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.