FilmrecensieWeathering With You

Makoto Shinkai serveert zijn verhaal over tienerliefde wonderschoon en vol overtuiging ★★★★☆

Wederom bereikt Shinkais animatie van Tokio een haast fotorealistisch niveau, van de modernste architectuur tot morsige achterafsteegjes.

De animatiefilm Weathering With You/Tenki No Ko (2019) van Makoto Shinkai. Beeld
De animatiefilm Weathering With You/Tenki No Ko (2019) van Makoto Shinkai.

De hamburger die thuiswegloper Hokada (16) krijgt van Hina, de 17-jarige medewerkster van een McDonald’s in Tokio op wie hij in het verdere verloop van Weathering with You hartstochtelijk verliefd zal worden, is het lekkerste wat hij ooit heeft gegeten. Hokada lijdt op dit moment in de film gierende honger, hij is in Tokio op straat beland en je zou de gift van Hina kunnen zien als een eenvoudige daad van barmhartigheid. Maar in handen van de Japanse animatieregisseur Makoto Shinkai verbeeldt de hamburgerscène vooral ook de overspringende liefdesvonk. In de wereld van Shinkai staat het leven even stil en neemt een onbeschaamd megalomaan tienergevoel de overhand: liefste meisje ooit, beste eten ooit.

Die overdrijving werkt ook hier weer aanstekelijk. Shinkai bouwde een fraai oeuvre waarin een groots verlangen naar dikwijls onbereikbare geliefden centraal staat, gevat in metaforische sciencefiction- en fantasieverhalen waarmee die verlangens uitbundig worden onderstreept. Vanaf zijn vroege korte film Voices of a Distant Star (2002) tot zijn wereldwijd gelauwerde superhit Your Name (2016), het lichaamsverwisselingssprookje waarmee Shinkai qua populariteit in de voetsporen trad van de levende animatielegende Hayao Miyazaki.

In Weathering with You beschikt Hina over een magische kracht waarmee ze tijdens het zomerregenseizoen op gezette tijden de zon kan laten schijnen: dan regent het gewoon even omhoog in plaats van omlaag en voelt de wereld in haar bijzijn nóg magischer. Probleem: door haar superkracht vervaagt ze langzaam, als een wolk voor de zon.

Luister waar mogelijk een beetje door de hysterische J-pop heen, knijp bij een enkel overbodig subplot een oog dicht en het valt op hoe wonderschoon en vol overtuiging Shinkai zijn liefdesverhaal serveert. Wederom bereikt zijn animatie van Tokio een haast fotorealistisch niveau, van de sciencefictionachtige architectuur tot morsige achterafsteegjes. Tokio in een zee van oranjerood zonlicht, tot in het kleinste detail getekend en ingekleurd; het is randje kitsch, maar vanuit het leidende tienerperspectief gaan ook deze scènes steevast gepaard met een gevoel van oprechte betovering.

Zelfs wanneer de film in de slotakte culmineert in hallucinante hectiek, waarin Hokada en Hina op hun kop door de lucht vliegen tussen vissen van water, weet Shinkai enige rust te vinden. Die aanpak tekent zijn grote, originele verteltalent én het vermogen om duidelijk te maken hoe een verliefd puberbrein er van binnen uitziet.

Weathering with You

Animatie

★★★★☆

Regie: Makoto Shinkai

Met de stemmen van Kotaro Daigo, Nana Mori, Sei Hiraizumi, Shun Oguri, Yûki Kaji

114 min., in 54 zalen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden