Makkelijk werkt ook niet altijd

MET DE LAMABOX KAN IEDEREEN EENVOUDIG DOWNLOADEN VAN INTERNET. MAAR ZO SIMPEL IS HET OOK WEER NIET. DOOR WOUTER SINKE..

Gebalde vuisten gaan de lucht in als Joris (18) uit Lunterenbinnen twee minuten de disco klassieker YMCA van de Village People via hetprogramma Limewire met zijn laptop heeft gedownload. Moeder Thecla Radersma(52) kijkt enigszins beteuterd naar haar televisie: YMCA: 0% downloaded.Wat de revolutie zou moeten zijn voor het downloaden van films en muziekvoor iedereen, de Nederlandse vinding Lamabox, valt haar nogal tegen.

De Lamabox is een nieuw multimedia-apparaat (vanaf 234 euro) waarmeefilms en muziek van het internet gedownload, afgespeeld en op dvd gebrandkunnen worden. Volgens de gebroeders Potappel uit Barneveld, oprichters vanhet it-bedrijf It's Logic en bedenkers van de Lamabox, is dit apparaat déoplossing voor mensen die niet zijn ingevoerd in de talloze internetdownloadprogramma's.

'Hij is nogal lomp', vindt Joris, daarbij moet hij geregeld hetapparaat resetten, als het weer eens is vastgelopen bij het afspelen vaneen muziekbestand.

Wel is de Lamabox zo gebruiksvriendelijk als wordt beloofd in degebruiksaanwijzing. Je stopt een netwerkkabel achterin het apparaat, destekker in het stopcontact en de scartkabel in de televisie. Veertigseconden nadat je de Box hebt aangezet, kun je via een teletekst-achtigmenu films, series of muziek downloaden. Moet je bij de computer eerst eenprogramma installeren om daarna muziek en films te kunnen downloaden, bijde Lamabox zijn al verschillende programma's geïnstalleerd en die houdenzichzelf bij door de update-functie.

Radersma laat het downloaden liever over aan haar zoon, maar ze wil hetmet dit apparaat wel eens proberen. Sommige dingen vindt ze niet logischin het menu. 'Je zou verwachten dat je de gedownloade muziek terugvindtonder het kopje 'mp3', maar die staat dan bij 'textsearch'. En ook bij hetinvoeren van de tekst bevestig je je keuze niet met de OK-toets maar moetje naar het kopje 'bevestig'.

Misschien lukt het met films beter dan met muziek. Radersma toetst viahet menu 'guide' en 'films' de titels Bowling for Columbine en Dogville in.Geen probleem, in het scherm verschijnt de lijst met zoekresultaten. Zeselecteert ze en geeft aan 'direct downloaden'. Maar in de lijst metdownloads verschijnen de films niet. Zuchtend voert ze de titels nog eenkeer in. In plaats van direct downloaden kiest ze nu de optie 'in het menuplaatsen'. De keuze wordt bevestigd, maar waar Radersma ook zoekt, de filmszijn nergens te vinden. Dan maar geen Bowling for Columbine en Dogville.

Omdat het met 'guide' niet werkt, probeert ze het nu via textsearch, eenuitgebreidere zoekfunctie van het apparaat. Ze gaat op zoek naar deNederlands-Palestijnse productie Paradise Now. Via het zoekscherm tikt ze'Paradise N' in, want de regellengte is maar tien karakters lang. Hetresultaat is een lijst van ongeveer veertig films, uiteenlopend van degevraagde film tot en met Interview with a vampire en American girls goFrench. Nu lukt het haar wel de gewenste film op de downloadlijst tezetten.

Nadeel van deze lijst is dat je niet kunt zien hoe lang het ongeveer zalduren voordat het geselecteerde bestand daadwerkelijk afgespeeld kanworden. Volgens de handleiding is de downloadtijd van een populaire filmmet een reguliere breedbandaansluiting ongeveer drie dagen. Vijf dagenlater gaat de televisie weer op het audio/video kanaal, maar Paradise Nowis nog maar voor 5,2 procent binnen en YMCA staat nog steeds op nul.

Volgens de gebruiksaanwijzing van de Lamabox kunnen er ook uitzendingenvan internet, zoals van uitzendinggemist.nl, worden getoond. Dat lukte bijdeze nog niet volledig werkende versie nog niet. Maar er wordt beterschapbeloofd door de makers, want de Lamabox is in staat zichzelf via internette vernieuwen, waardoor er steeds nieuwe toepassingen worden toegevoegd.Handig als er bijvoorbeeld nieuwe uitwisselingsprogramma's komen, watregelmatig gebeurt. Maar ook zijn enkele foutjes uit deze versie alverholpen en wordt volgens Martin Potappel het zoeken steeds minderomslachtig.

Maar Radersma is niet overtuigd: 'Een lelijk apparaat, dat ook nogconstant een licht pruttelend geluid maakt; een makkelijke, maar onlogischezoekwijze en geen resultaat', concludeert ze.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.