Making a Murderers Brendan Dassey blijft vastzitten, bekentenis zou toch rechtsgeldig zijn

De omstreden veroordeling tot levenslang van Brendan Dassey, een van de hoofdrolspelers in de populaire Netflix-documentaireserie Making A Murderer, blijft overeind. Eerder dit jaar oordeelde een rechter in Wisconsin dat hij onterecht vastzat.

Beeld ap

De zwakbegaafde Brendan Dassey werd in 2005 samen met zijn oom Steven Averay tot levenslang veroordeeld voor de moord op Teresa Halbach. Dassey, toen nog minderjarig, legde destijds een bekentenis af zonder een advocaat of andere volwassen begeleider. Uit opnames van het verhoor die waren te zien en horen in Making A Murderer bleek dat hij nauwelijks iets begreep van het verhoor en dat er tal van procedurefouten zijn gemaakt. Volgens zijn advocaten was zijn bekentenis afgedwongen. Toch werd hij veroordeeld tot levenslang.

De Netflix-docuserie deed twee jaar geleden wereldwijd veel stof opwaaien over de zaak van Brendan Dassey en zijn oom Steven Avery. Kijkers en deskundigen waren overtuigd van hun onschuld, met name van Dassey.

In juni dit jaar oordeelde een rechter in Wisconsin dat de bekentenis van Dassey niet betrouwbaar was; hij herriep het vonnis. Dassey kwam niet vrij omdat de staat Wisconsin in beroep ging. Dat is nu achter de rug. Vier van de zeven rechters die zich opnieuw over de kwestie bogen, vonden dat Brendan Dassey's bekentenis vrijwillig, en dus rechtsgeldig was.

Making A Murderer komt met een vervolg. Wanneer dit te zien is op Netflix, is nog onduidelijk.

Strang en Buting, advocatenduo Making A Murderer
De docuserie Making a Murderer op Netflix heeft het vak van advocaat tot het meest sexy beroep van het moment gemaakt. Snappen Nederlandse confrères waarom?

Niet zomaar een verdachte, niet zomaar een moordzaak
Making a Murderer schetst een schokkend beeld van de rechtsgang in een moordproces in een uithoek van de VS.

Hoe overtuig je de jury van fouten bij de politie?
In Making a Murderer toonden ze aan hoe een stumper ten onrechte vastzat. Nu leggen Buting en Strang uit hoe je voor recht strijdt.

Zo beïnvloedt tv-serie Amerikaanse rechtsgang
Misdaadreconstructies lijken steeds vaker invloed te hebben op de Amerikaanse rechtsgang.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden