Making a Murderer Brendan Dassey komt toch vrij

Brendan Dassey, een van de hoofdrolspelers van de populaire Netflix-docuserie Making a Murderer, komt vrij. De federale rechtbank in de Amerikaanse staat Wisconsin oordeelde dinsdag dat de neef van Steve Avery, met wie hij in 2005 een fotografe zou hebben vermoord, niet langer in de gevangenis van Madison hoeft te zitten.

Iñaki Oñorbe Genovesi
Brendan Dassey Beeld ap
Brendan DasseyBeeld ap

De zwakbegaafde Dassey was 16 jaar oud toen hij bekende medeplichtig te zijn aan de moord op de 25-jarige Teresa Halbach, die foto's op de autosloperij van zijn oom Avery was komen maken. Op basis van die bekentenis werd Dassey veroordeeld tot een levenslange celstraf.

Maar in augustus oordeelde een rechter dat de bekentenis onvrijwillig was geweest. Dasseys veroordeling uit 2007 werd ongedaan gemaakt. De aanklager van Wisconsin ging echter in hoger beroep. Dat beroep is nu afgewezen waardoor Dassey op korte termijn alsnog vrijkomt. Wel zijn er voorwaarden aan zijn vrijheid verbonden: hij mag geen contact opnemen met zijn gedetineerde oom of de familie van het slachtoffer.

Niet zomaar een verdachte, niet zomaar een moordzaak

Making a Murderer, een tiendelige documentaireserie op Netflix, schetst een schokkend beeld van de rechtsgang in een moordproces in een uithoek van de VS.

Strang en Buting, advocatenduo Making A Murderer

De docuserie Making a Murderer op Netflix heeft het vak van advocaat tot het meest sexy beroep van het moment gemaakt. Snappen Nederlandse confrères waarom?

Making a Murderer

De moord op Halbach was het onderwerp van de veelbesproken tiendelige documentaireserie Making a Murderer. Hierin reconstrueerden de makers de werkwijze van politie en justitie in de zaak van Avery en Dassey Daarbij bleken veel fouten en slordigheden te zijn begaan die grote vraagtekens zetten onder de veroordeling van de autosloper en zijn neef.

Opmerkelijk was daarbij dat Avery voor zijn veroordeling voor de moord 18 jaar onterecht had vastgezeten voor de verkrachting van een vrouw.

Making a Murderer deed wereldwijd stof opwaaien. Veel kijkers gingen zelf op zoek naar mogelijke procedurefouten en vergeten aanwijzingen. Netflix heeft al aangekondigd dat er een tweede seizoen van de serie in de maak is. Intussen is Avery in beroep gegaan tegen zijn veroordeling en heeft diens advocaat belangrijk ontlastend bewijsmateriaal aangekondigd.

Overigens heeft de vrijlating van Dassey geen invloed op de zaak van zijn oom. De bekentenis van de nu 27-jarige Dassey van medeplichtigheid aan de moord op fotografe Halbach, werd niet gebruikt in het proces tegen Avery.

Hoe overtuig je de jury van fouten bij de politie?

In Making a Murderer toonden ze aan hoe een stumper ten onrechte vastzat. Nu leggen Buting en Strang uit hoe je voor recht strijdt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden