NieuwsSouth Park

Makers van South Park bieden ‘excuses’ aan aan China

Trey Parker en Matt Stone plaatsen sarcastische tweet na het verwijderen van hun aflevering van het Chinese internet.

Menno van Dongen
De bewuste aflevering ‘Band in China’. Beeld
De bewuste aflevering ‘Band in China’.

De makers van de Amerikaanse animatieserie South Park hebben spottend hun excuses aangeboden aan China. Zo reageren ze op het nieuws dat de recentste aflevering van de serie, van afgelopen weekend, van het Chinese internet is verdwenen.

Ironisch genoeg namen de makers in ‘Band in China’ juist de Chinese censuur op de hak. De bewuste aflevering zat vol satirische kritiek op bedrijven die zich in bochten wringen om China niet te beledigen. Zo beginnen de vier hoofdpersonen een metalband waarover een film wordt gemaakt, maar moeten ze het script voortdurend aanpassen om te voldoen aan Chinese eisen: ze schrappen onder meer verwijzingen naar de Dalai Lama en homoseksualiteit. Zoiets gebeurt geregeld bij filmbedrijven in de Verenigde Staten, want de Chinese markt is lucratief. Ter illustratie: Avengers: Endgame van Disney leverde in China 675 miljoen euro op. Dat is bijna driekwart van de opbrengst in Amerika.

De makers van South Park, in Nederland te zien op Comedy Central en bij Netflix, zitten vaak boven op de actualiteit. De serie bestaat al sinds 1997 en telt 23 seizoenen, waarin talloze taboes worden doorbroken: van de Scientologykerk tot het afbeelden van de profeet Mohammed.

Vlak voordat de China-aflevering werd uitgezonden, was er ophef over de reactie van de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA op kritiek uit China. Aanleiding was een tweet waarin de directeur van een club, Houston Rockets, zijn steun uitsprak voor de protestbeweging in Hongkong. Daarna dreigde de Chinese staatstelevisie basketbalwedstrijden niet langer uit te zenden. De clubdirecteur bood zijn excuses aan, de NBA zei te betreuren dat de tweet ‘veel van onze vrienden en fans in China diep heeft beledigd’.

De makers van South Park, Trey Parker en Matt Stone, verwijzen naar die rel in hun sarcastische excuses op Twitter. ‘Net als de NBA verwelkomen we de Chinese censuur in onze huizen en harten’, schrijven Parker en Stone plagerig. ‘Ook wij houden meer van geld dan van vrijheid en democratie.’

Daarna volgt een handreiking aan de Chinese leider Xi Jinping: ‘Xi lijkt helemaal niet op Winnie de Poeh.’

In China wordt de teddybeer gecensureerd omdat die op sociale media werd vergeleken met Xi Jinping. In de aflevering van afgelopen weekend komt ook een Winnie de Poeh voor, die vastzit in een soort heropvoedingskamp.

Parker en Stone sluiten hun tweet af met een lofzang: ‘Lange leve het grote communistische China! Moge de rijstoogst deze herfst rijkelijk zijn. Is het nu weer goed tussen ons, China?’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden