De GidsBestsellers

Mak maakt verwachtingen waar in de bestsellerlijst

Jet Steinz bekijkt wekelijks bijgaande toptien en die van de CPNB. Een lid van onze Boekenraad geeft zijn of haar tip.

null Beeld Hollands Diep
Beeld Hollands Diep

De 21ste eeuw zou Europa alleen maar voorspoed brengen, was de gedachte: de economie bloeide, het totalitaire communisme was verslagen, de Unie breidde uit, er kwam zelfs een euro – alleen de computers konden nog wel eens crashen, als het 00.00 uur werd. Dat het anders liep, en hoe, en waarom niemand het zag aankomen, beschrijft Geert Mak in zijn nieuwste boek: Grote verwachtingen.

Groot waren ook de verwachtingen van het boek zelf: van In Europa, waarop het een vervolg is, werden ruim 500 duizend exemplaren verkocht; en hoewel dat uitkwam in 2004, toen de boekenmarkt nog niet was ingestort, werd nu, vijftien jaar later, toch ook weer op een bestseller gerekend. (Geen onlogische gedachte, want dat mensen graag Grote Verhalen lezen over de zieke man die Europa zelf geworden is, heeft Ilja Leonard Pfeijffer het afgelopen jaar wel bewezen: Grand Hotel Europa staat al 48 weken in de Top 60.) Voor wat betreft de eerste week zijn die grote verwachtingen uitgekomen: de nieuwe Mak komt zowel de VK-top-10 als de Bestseller 60 binnen op 1.

Terwijl Mak zijn lezers door financiële, euro- en migratiecrises loodst en het sprookje van Europa vooralsnog slecht laat aflopen, komen andere auteurs met positieve verhalen over de toestand in de wereld. Rutger Bregman natuurlijk: De meeste mensen deugen (op 2). Joris Luyendijk, die aan honderd wetenschappers, ondernemers en kunstenaars de vraag stelde: ‘Hoe hou jij hoop?’, en de antwoorden heeft verzameld in Hoop (op 55 in de Top 60). En Claudia de Breij, die in Lang leve ons (op 32) manieren bedenkt om de tijden te veranderen.

Ike Bekking van de Bilthovense Boekhandel Beeld Mariska Kerpel
Ike Bekking van de Bilthovense BoekhandelBeeld Mariska Kerpel

De boekentip van Ike Bekking (Bilthovense Boekhandel): Dido Michielsen: Lichter dan ik.

Java 1850: Isah groeit op in de kraton van de sultan en om te voorkomen dat ze wordt uitgehuwelijkt loopt ze van huis weg. Ze trekt in bij een Nederlandse militair en wordt zijn huishoudster, bedgenoot, moeder van zijn twee dochters en het hoofd van de huishouding. Hij erkent zijn dochters niet en hoe rechteloos het leven van een njai in het koloniale tijdperk was, blijkt wel als hij toch met een Nederlandse vrouw trouwt en Isah en haar dochters van het toneel moeten verdwijnen. En zo ging het! Verbijsterend. Een boek om nogmaals te lezen.

De Volkskrant Boekenraad Toptien

1. Geert Mak: Grote verwachtingen; Atlas Contact

2. Rutger Bregman: De meeste mensen deugen; De Correspondent

3. Lévi Weemoedt: Gezondheid!; Nijgh & Van Ditmar

4. Didier Conrad en Jean-Yves Ferri: Asterix – De dochter van de veldheer

5. Oek de Jong: Zwarte schuur; Atlas Contact

6. Charlotte Van den Broeck: Waagstukken; De Arbeiderspers

7. Jeroen Smit: Het grote gevecht; Prometheus

8. Tim Hofman: Grappig jammer; Meulenhoff Boekerij

9. Josephine Rombouts: Terug naar Cliffrock Castle; Querido

10. Nino Haratischwili: De kat en de generaal; Meridiaan

Met dank aan: Gianotten Mutsaers Tilburg, Van Someren & Ten Bosch Zutphen, Van der Velde Leeuwarden, De Tribune Maastricht, De Bilthovense Boekhandel, Kooyker Leiden, Donner Rotterdam, Boekhandel Plukker Schagen, Over het Water Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden