Magistraal gonzende gongs en een ruisende ratelaar

Soms is de muziek van de veeleisende avantgardist Pierre Boulez (in 2005 alweer 80) eenvoudig te doorgronden. Neem zijn Rituel uit midden jaren zeventig, een hoogst interessant kijk- en luisterspektakel....

Rituel is tevens een commentaar op het ritueel van hetconcert. De dirigent Mark Wigglesworth, met wie het RFO momenteelde complete symfonieën van Sjostakovitsj uitvoert en opneemt,gaf in Rituel de touwtjes regelmatig uit handen aan slagwerkers.De groepen zijn zelfredzaam. Ze hebben elk een eigen slagwerkerdie in volume en kleur bij ze past en het tijdsverloop vormgeeft.Een goede zet, niet in de laatste plaats omdat percussionistenveel genoegen scheppen in nieuwe noten, hetgeen duidelijk tehoren was.

Rituel klonk in het kader van het Boulez Festival,georganiseerd rond Boulez' tachtigste verjaardag. Een vrijuitzonderlijke complete uitvoering van Ravels symfonischechoreografie Daphnis et Chloé uit 1912 onderstreepte bovendienBoulez' visie, dat Ravels muziek van voor 1914 meer teweegbracht,dan zijn modieuzere liflafjes van na 1918. Boulez borduurtsystematisch voort op Ravels exotisch kleurgebruik. In Rituelgebruikt hij kleuren waarvan de klank de beperking van geschrevennoten overschreidt, zoals een ruisende ratelaar en de magistraalgonzende gongs achter de koperblazers van groep 8.

Mark Wigglesworth wist de ruim 300 pagina's tellende completeversie van Ravels geniale fantasie over de antieke wereldhaarfijn uit te tekenen. Met grote aandacht voor ritmiek enhelderheid zocht Wigglesworth in Ravels partituur de aansluitingbij de kristallen helderheid van Boulez. Aangevuurd door steedsopruiender vocalises van het fraai zingende Groot Omroepkoorleidde Wigglesworth het RFO trefzeker naar steeds bruisendergeborrel en extatischer gestamp rond almaar feller gloeiendetempelvuren. Boulez tekent in Rituel voor ingetogener emoties.Uitgevoerd na Ravels Daphnis et Chloé in plaats van ervoor, zouzijn subtiele herdenkingsritueel beter zijn aangekomen bij hetpubliek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden