Magie wordt kort moment geloofwaardig

The Skeleton Key..

Eigenlijk gaat het in horrorfilms altijd om geloof: alleen als detoeschouwer tijdelijk bereid is te geloven in geestverschijningen, signalenuit het hiernamaals en andere bovennatuurlijke gebeurtenissen, kan hetverhaal overtuigen. The Skeleton Key van Iain Softley speelt met dat idee:de film gaat over een soort tovenarij, de zogenaamde hoodoo, die alleenwerkt op diegenen die erin geloven.

Dat maakt Caroline, gespeeld door Kate Hudson, ogenschijnlijkonkwetsbaar. Zij is een jonge verpleegster die genoeg heeft van het cynismein het ziekenhuis waar ze werkt en daarom besluit een nieuwe baan te nemen.Vanuit New Orleans verhuist ze naar de moerassige binnenlanden van hetAmerikaanse Zuiden, om er een verlamde oude man te verzorgen. Dat hij woontin een geisoleerd en schijnbaar behekst huis, waar alle vorigeverpleegsters bang uit weg vluchtten, maakt haar weinig uit.

Er is dan ook niet veel reden voor angst; de horrorsfeer van TheSkeleton Key wordt zeker in het begin met weinig originele middelenopgeroepen. De deuren piepen, de gangen zijn slecht verlicht, op hetzolderkamertje is een geheim verborgen. De bijgelovige vrouw van de ziekeman heeft alle spiegels uit de woning laten weghalen en vertelt overslechte dingen die er in lang vervlogen tijden plaatsvonden. Zelf gelooftCaroline er niet in, maar geleidelijk ontstaat bij haar wel het idee dathaar patiënt denkt dat hij vervloekt is, wat haar ertoe overhaalt zich teverdiepen in de plaatselijke hoodoo-rituelen.

Zo wordt ze de wereld van de magie binnengelokt. En met de sterkacterende John Hurt en Gena Rowlands als de zieke man en zijn valseechtgenote, is het opeens niet zo heel moeilijk meer de kwade krachtenserieus te nemen. De magie wordt even geloofwaardig, om het spannende enamusante slot mogelijk te maken.

David Sneek

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden