Maffia zet rabbijn in

Geslaagde thriller vol spitse dialogen

Als een man van wie je vermoedt dat hij een huurmoordenaar is, in Las Vegas tegen je zegt dat 'we een stukje gaan rijden', dan weet je wel hoe laat het is. En inderdaad, na een paar onnavolgbare dialogen is het zover, waarna de hitman tevreden kan constateren dat 'de menselijke schedel de allerbeste geluidsdemper is'.

De moordenaar is Sal Cupertine uit Chicago, die na een bedrijfsfoutje (hij vermoordde drie undercoveragenten van de FBI) door zijn bazen naar Las Vegas wordt gestuurd. Daar ondergaat hij plastische chirurgie en mag hij verder onder de naam David Cohen, van beroep rabbijn.

Geslaagde thriller

Briljante vondst van Tod Goldberg, die met zijn Gangsterland een geslaagde thriller aflevert. Het is een verhaal dat doet denken aan het betere werk van wijlen Elmore Leonard, vol spitse dialogen en briljante plotwendingen. Andere associatie: de serie Breaking Bad.

Goldberg (1971) verdiende in de VS zijn sporen al met Living Dead Girl en de verhalenbundel Other Resort Cities. In dat laatste boek uit 2009 wordt rabbijn David Cohen in het korte verhaal 'Mitzvah' trouwens ook al ten tonele gevoerd.

Cohen mag dan na zijn gezichtsverandering in Las Vegas een ander beroep hebben aangenomen, ook als rabbijn blijft hij in dienst van de maffia. Voorganger in de synagoge, die handig gebruik weet te maken van de begrafenisonderneming annex begraafplaats die bij de synagoge hoort.

Bizarre ontmoeting

Is er ook nog een verhaal? Jazeker, de FBI verkeert in de veronderstelling dat de moordenaar van hun drie undercoveragenten dood is, maar een agent is niet overtuigd. Deze Jeff Hopper komt uiteraard na heel wat speurwerk in Las Vegas terecht, waar een bizarre ontmoeting volgt met rabbijn Cohen, die de agent - leve de plastische chirurgie - niet meteen herkent. Volgt de finale.

Maar eerst maken we kennis met de plastisch chirurg van dienst, ene Larry Kirsch. Zijn dagen, schrijft Goldberg, zitten altijd vol. 'Voor de lunch verrichtte hij een paar borstvergrotingen, zoog hij wellicht wat buikvet weg of corrigeerde hij een neus, waarna hij doorgaans naar Pierros ging om wat te eten.' De dokter maakte één fataal foutje. Inderdaad. Kirsch veranderde voor veel geld gangster Sal Cupertine in David Cohen. Dáág dokter Kirsch!

Meer over