boekrecensiekort

Maffe grappen en diepgravende ideeën over het universum

George van Hal
null Beeld Spectrum
Beeld Spectrum

Kom bij Adriaan ter Braack niet aan met die ‘kleffie clichékots’ dat het heelal zo’n mooi mysterie is. Nee, het universum is een klootzak. Het zorgt ervoor dat de rijken rijker worden en dat er meer slechte muziek bestaat dan goede. Om maar iets te noemen.

Het levert een boek op waarin zich een opmerkelijk huwelijk voltrekt tussen diepgravende inhoud en bevreemdende grappen. Het staat vol woorden als ‘ruk’ (alles is in dit boek óf ruk óf een klootzak – zelfs, nee echt, elektronen), misplaatste poepgrappen en maffe gedachtenkronkels. Ter Braack is daarbij als verteller continu aanwezig in de ik-vorm. Alsof je samen in de kroeg hangt en hij je na iets te veel biertjes, terwijl hij met twee vingers dwingend tegen de bar tikt, nu eens eindelijk goed gaat vertellen waarom het heelal zo klote is. Hoor je me!

Tegelijk strooit hij over de lezer allerlei wiskundige formules en berekeningen uit waar men in bravere boeken voor zou terugschrikken. En het vreemde is: het wérkt. Wen aan zijn stijl en je loopt uiteindelijk instemmend knikkend die kroeg uit. Dat rukheelal heeft niet het beste met ons voor.

Adriaan ter Braack: Het universum is een klootzak. Het Spectrum; € 21,99.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden