Madonna scratchen als een Tiësto-in-spe

De democratisering slaat ook hard toe in het clubcircuit - maar kan de DJ Console Mp3 echte draaitafels en een lading vinyl vervangen?...

Ook DJ Tiësto is ooit begonnen met een platenbon als beloningvoor een optreden. Zo luidde een van de ontnuchterenderaadgevingen die aanstormende dj's recent kregen aangereikt vangevestigde discjockeys op de laatste Dutch DJ Day. Op ditAmsterdams evenement konden beginnende plaatjesdraaiers hun werkvoorleggen aan sterren als Don Diablo en 100% Isis.

Dat van die platenbon kan wel zo zijn, Tiëstootje spelen iseen knap dure hobby. Naast apparatuur - twee draaitafels enmengapparatuur - moet de beginnende dj een flinke collectiemuziek aanleggen - liefst op vinyl.

Het kan goedkoper. Het enige wat daarvoor nodig is, is eengoed met muziek gevulde computer of laptop en de Hercules DJControl Mp3 (adviesprijs 99,90 euro). Die laatste is destandaarduitrusting van een echte dj teruggebracht totMadurodam-proporties. Op een kunststoffen plateau zijn twee'jog-wielen' aangebracht die elk een draaitafel nabootsen en eenoverzichtelijk aantal knoppen en schuifregelaars, waarmee demuziek op de computer te manipuleren is - hetzij liedjes op deharde schijf, hetzij muziekcd's in de cd-lezer van de pc.

Het 'mengpaneel' stelt de aspirant-dj in staat om een aantalTiësto-trucs toe te passen, zoals het versnellen en vertragenvan een song, het langzaam in elkaar laten overlopen van liedjes(cross-fading) en het scratchen (een krassend geluid maken dooreen plaatje met de hand snel heen en weer te bewegen). Ook zittener enkele geluidseffecten ingebouwd en zijn muziekfragmenten opte slaan die later in een song zijn te mengen, zoals Madonna inhaar jongste single stukjes Abba heeft verwerkt.

Muziek mixen en mengen is geen fluitje van een cent: hetvereist oefening. De dunne handleiding van de DJ Control Mp3biedt weinig aanknopingspunten voor het maken van swingendemixen. Ook is de werking van alle knoppen op het draaitafel- enmengpaneel niet in een oogopslag duidelijk.

Hercules levert bij de DJ Control Mp3 ook software die hetmengpaneel op het computerscherm nabootst. De software lijkt watsneller te werken en geeft ook korte aanwijzingen in beeld bijalle virtuele mengknoppen- en schijven. Dat Virtual DJ los heefteen adviesprijs van 29 euro. Tiësto's-in-spe met een heel krapbudget kunnen dus nóg goedkoper een greep doen naar de roem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden