RecensieL’amour Duras

Maatschappij Discordia opent een drieluik over liefde met de Franse schrijver Marguerite Duras. Echt theatraal wordt het niet (drie sterren)

Drie actrices vertellen drie versies van Duras’ verhaal, en delen ook hun eigen ervaringen.

Hein Janssen
Scène uit L'Amour Duras Beeld Foto Bert Nienhuis
Scène uit L'Amour DurasBeeld Foto Bert Nienhuis

In zijn laatste voorstelling boog Maatschappij Discordia zich over leven en werk van Voltaire, nu begint de groep van Jan Joris Lamers c.s. aan een drieluik over de liefde, vanuit vrouwelijk perspectief bezien. De start daarvan is gewijd aan Marguerite Duras, de Franse schrijver die bekend werd door haar roman Hiroshima, mon amour en de toneelstukken India Song en La Musica. In haar hele oeuvre gaat het over de onmogelijke liefde, tussen ongelijke partijen en vaak geplaatst in de entourage van botsende culturen.

In L’Amour Duras wordt vooral aandacht besteed aan haar autobiografische roman L’Amant (De Minnaar) uit 1984. Over een onbetamelijke, broeierige en verboden relatie tussen een blank meisje van 15 en een oudere Chinese man, gesitueerd in een lawaaiig Saigon (Duras groeide op in Vietnam). Toen dit boek in 1992 werd verfilmd, verzette zij zich tegen de bewerking en publiceerde als protest L’Amant de la Chine du Nord, vanuit een andere invalshoek geschreven.

De tekst van L’Amour Duras bestaat uit citaten uit beide versies en uit de filmbewerking. Drie actrices wisselen elkaar af, en tussendoor stappen ze uit het verhaal om eigen ervaringen over de liefde met elkaar te delen. Wanneer werden ze ontmaagd? Zijn ze ooit tegelijk klaargekomen? Wanneer zei iemand voor het eerst ‘ik hou van je’? Annette Kouwenhoven is de laconieke, Miranda Prein de sensuele en Margijn Bosch excelleert in een levendige tekstbehandeling. Over hervonden en verloren herinneringen gaat het ook. Lamers zelf is de hele voorstelling in de weer met het beplakken van een aantal houten panelen, als illustratie van ons gefragmenteerde geheugen.

Ondanks de lichte toon die de actrices aanslaan, heeft L’Amour Duras meer een literair dan een theatraal karakter.

Theater

***

L’Amour Duras naar Marguerite Duras door Maatschappij Discordia. 12/1, Frascati, Amsterdam. Aldaar t/m 19/1. Tournee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden