Maatregelen voor bloei muzieksector

De adviescommissie Muziek van het Nederlands Fonds voor de Podiumkunsten (NFPK) adviseert 500 duizend euro uit te trekken om de vitaliteit van de Nederlandse muzieksector te versterken....

Het NFPK, het cultuurfonds dat de diverse subsidies voor de podiumkunsten verdeelt, besloot eind augustus dat liefst 33 muziekgezelschappen de komende vier jaar geen geld meer ontvangen. Het fonds beloofde toen met andere instrumenten te komen om de bloei van de muzieksector te stimuleren. De commissie Muziek heeft die nu voorgesteld. Het bestuur van het NFPK staat er positief tegenover en bekijkt of er 500 duizend euro voor vrijgemaakt kan worden.

De commissie wil 300 duizend euro reserveren voor het creëren, produceren en programmeren van muziek in combinatie met het aantrekken van publiek. De rest (200 duizend euro) is bedoeld voor vijf extra stimuleringsmaatregelen. Zo wil de commissie onderzoekssubsidies verstrekken om de rol en betekenis van de wereldmuziek in kaart te brengen en wil het de prestigieuze Matthijs Vermeulen Prijs, een tweejaarlijkse prijs op het gebied van eigentijds componeren, herintroduceren.

Verder pleit het fonds voor een budget voor instellingen om tijdelijk een componist aan te trekken en vijf keer per jaar een bedrag aan een artistiek talent toe te kennen om een veelbelovend plan te onderzoeken. Ensembles, podia en individuele muzikanten kunnen zich aanmelden voor een van deze stimuleringssubsidies. Vooral instellingen die buiten de vierjarige subsidieronde vielen, kunnen op deze manier nog geld aanvragen. De nieuwe maatregelen zouden in januari volgend jaar moeten ingaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden