Top & FlopMaarten Spanjer en Marc Schreuder

Maarten Spanjer biecht een leugentje op bij DWDD en Marc Schreuder mag zijn zorgen voor zich houden

Maarten Spanjer Beeld ANP
Maarten SpanjerBeeld ANP

Wat er goed was en wat wat minder deze mediaweek.

Ter promotie van zijn boek Geluk is een herinnering was acteur en schrijver Maarten Spanjer dinsdag te gast bij De wereld draait door. Spanjer had de regie stevig in handen. Hij vertelde een prima mop en zorgde ervoor dat zijn boek goed in beeld kwam.

In de tv-loopbaan van Matthijs van Nieuwkerk heeft hij, zo bleek, een cruciale rol gespeeld. Dat komt door zijn optreden in hetzelfde programma dertien jaar geleden. Hij vertelde destijds dat Johan Cruijff graag naar DWDD keek. Spanjer en Cruijff zaten bij dezelfde fietsclub, daardoor wist hij het. De goedkeuring van zijn held was ‘ontzettend bepalend’ geweest voor zijn carrière, zei Van Nieuwkerk. Zijn zelfvertrouwen zwol aan en voor het eerst kreeg hij het gevoel dat het presenteren van DWDD hem op het lijf was geschreven.

Dinsdag bekende Spanjer dat hij het had verzonnen. Er was geen fietsclub en Cruijff had tegen hem nooit iets over DWDD gezegd. Hij had het allemaal verzonnen om de Cruyff Foundation te promoten.

Van Nieuwkerk reageerde verbluft. En sportief. Het fragment van dertien jaar geleden werd getoond. Nadat hij had gehoord dat Cruijff een fan van hem was, liep Van Nieuwkerk in euforie rond de tafel. Spanjer destijds, droog: ‘Zó’n grote fan is hij nou ook weer niet.’

Optreden in een talkshow doe je zo.

Paul Onkenhout

Marc Schreuder

Marc Schreuder adjunct hoofdredacteur RTL Nieuws
 Beeld
Marc Schreuder adjunct hoofdredacteur RTL Nieuws

RTL Nieuws bracht zondagavond de scoop van de week: uit opgedoken documenten bleek dat ambtenaren van het ministerie van Justitie en Veiligheid zich wel degelijk bemoeiden met het strafproces tegen Geert Wilders. Maar op sociale media verbaasden kijkers zich vooral over het merkwaardige gedrag van politiek verslaggever Frits Wester.

Wester kwam af en toe niet uit zijn woorden en maakte een wankele indruk. Ervaren twitteraars wisten het zeker: Wester was katje lam.

Op Twitter reageerde Frits Wester slechts kort op de consternatie. Hij was niet dronken, maar ‘moe’.

Maar adjunct-hoofdredacteur Marc Schreuder van RTL Nieuws besloot de speculaties nog even te voeden. In een artikel van Het Algemeen Dagblad wilde Schreuder niet ingaan op alle medewerkers die anoniem leegliepen over het functioneren van hun collega. Hij wilde wél even kwijt dat ‘hij zich zorgen maakte’. ‘Want dit is niet goed.’ En: ‘Ik wil weten wat er aan de hand is.’

Ilse Openneer, eveneens adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws, stelde zich discreter op. ‘Ja, hij is bekend bij een groot publiek’, vertelde ze woensdagochtend op NPO Radio 1. ‘Maar hij is ook gewoon werknemer van RTL Nieuws. En daarom kunnen we niet al te veel dingen naar buiten brengen.’

Daar kan Marc Schreuder een voorbeeld aan nemen.

Nadia Ezzeroili

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden