Maar wat zei Willem Holleeder eigenlijk?

Gisteravond werd het interview met Willem Holleeder voor College Tour opgenomen. Er mochten geen journalisten bij aanwezig zijn, maar het lukte een aantal media toch om stagiaires of andere medewerkers naar binnen te krijgen. Dit lekte er al uit van het interview met Willem Holleeder dat vanavond wordt uitgezonden.

Heleen van Lier

PowNews smokkelde een camera naar binnen en zond al een stukje van het interview uit (de volledige uitzending vindt u onderaan):

Holleeder: Het is onmogelijk om los te komen van je verleden, hoeveel gewoon werk je ook doet, je wordt altijd geconfronteerd met je verleden.
Presentator Twan Huys: Wat is de verleiding van het milieu?
Holleeder: Er is geen verleiding.
Huys: Maar u bent veroordeeld voor afpersing.
Holleeder: Dat is de conclusie van de rechtbank. Ik respecteer deze uitspraak, daarom zal ik geen antwoord geven op vragen over de zaken waarvoor ik veroordeeld ben. Ik ga niet proberen hier alsnog mijn gelijk te behalen.

Metro stuurde stagiair Carmen Dorlo. Volgens haar verslag gaat Holleeder toch nog in op zijn aanklachten:

Holleeder: Endstra is onzin, de liquidaties in de jaren '70 zijn onzin, bedreigingen zijn onzin en met de dood van Cor van Hout heb ik ook niets te maken. Ik wilde hem juist beschermen.
Vraag: Wat vindt Holleeder van de kritiek op het podium dat hij heeft gekregen, waaronder Telegraaf-misdaadverslagggever John van den Heuvel.
Holleeder: John van den Heuvel moet niets zeggen. Hij heeft mij als eerste uitgenodigd voor een interview. Daarbij zou hij een villa voor me huren waar ook mijn familie en vrienden konden verblijven. Wij mochten bepalen wat er gevraagd werd en wat er uitgezonden of geschreven werd. John zal dit vast gaan ontkennen vanaf morgen, dus hier heb je de e-mail waarin John me alles vraagt.
Vraag: Moeten we geloven wat Holleeder zegt?
Holleeder: Mij hoef je niet te geloven, mij maakt het allemaal niets uit. Als ik vanavond vragen niet wil beantwoorden, doe ik het niet. De rest wat ik vertel, zal allemaal eerlijk zijn.
Vraag: Waarom Heineken?
Holleeder: We hadden eerst een paar andere geprobeerd. Wisse Dekker, van Philips. En een privébankier. Die ging niet door, omdat een van ons zijn sleutels had vergeten. Stonden we daar voor de deur.
Vraag: Wilde hij zijn gewelddadige vader die voor de biermagnaat werkte wreken?
Antwoord: Nee. Heineken kon het geld makkelijk ophoesten. Het had niets met mijn vader te maken.

Nick Muller, stagiair bij de website van HP de Tijd, wist ook binnen te komen en schreef mee met een kladblokje:

Vraag: heeft u spijt van de ontvoering op Alfred Heineken en Ab Doderer?
Antwoord: Vooral voor Doderer was het vervelend. Heineken was een sterke man, die heeft er minder onder geleden. De ketting waaraan Heineken en Doderer geketend waren was iets middeleeuws. Als er íets is waar ik spijt van heb, dan is het dat. Dat had ik nooit moeten doen. Maar mensen in gevangenschap kunnen suïcidaal worden. Daar wilde ik hen op deze manier tegen beschermen. Hen vermoorden was uitgesloten. Dat wilden we absoluut niet. Daarom deed ik ook mee aan deze actie, anders had ik het niet gedaan.
Vraag: Waar is het geld van de Heineken-ontvoering?
Antwoord: De enkele tonnen die ik had, heb ik verbrand op een Frans strand. Niet begraven, zoals anderen zeggen.

Holleeder zegt ook dat hij een nieuwe liefde heeft, die hem 'niet veroordeelt op zijn verleden'. Ook zegt hij dat de reden van zijn hartproblemen de gevangenis is en dat hij 'nooit meer vast komt te zitten. Nog een opmerkelijke uitspraak van Holleeder: 'Ik ben katholiek. Ik ga wel eens naar de Dom hier in Utrecht en steek daar een kaarsje aan voor een overleden vriend van me. Wie? Dat zeg ik niet.'

NTR College Tour met Willem Holleeder wordt vanavond om 20.25 uur uitgezonden op Nederland 3.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden