Maar ik ben al thuis

Gedegen maar vlak beschrijft Schönberger een man die vastzit

Simone van Saarloos

Mislukte man zoekt gedweeë vrouw om haar tot het evenbeeld van een verloren liefde te kneden. Wat blijkt? De perfecte jurk en haardracht maken van haar nog niet de juiste vrouw. We lazen het onlangs bij Jamal Ouariachi en Kees 't Hart. In Maar ik ben al thuis, de derde roman van componist en musicoloog Elmer Schönberger is het de wens van Ysbrand, die alleen als muziekkopiist geslaagd is in het herdrukken van wat anders verloren gaat.

Nog altijd houdt hij vast aan zijn enige liefde, de half Indonesische, half Hollandse Suus met wie hij op zijn 16de driekwart jaar verkering had voordat ze naar Nijmegen verdween. De Mexicaanse Xuxu ('Susu'), opgescharreld via internetdating, moet haar dubbelganger worden.

Bijzonder is de plek die Ysbrand heeft verkozen om tot stilstand te komen: het vliegveld van Mexico City. Daar, onder het oog van een webcam, lijkt hij best tevreden met zijn weken van eenzaamheid (uiteraard houdt Suus hem in zijn dagdromen gezelschap).

Schönberger schrijft gedegen, maar nergens verrast hij met een bijzonder mooie zin. Ook mist het verhaal een wisseling in ritme. Een plots objectief 'levensbericht' en een dubbele beleving van realiteit door middel van kunstig geplaatste haakjes trekken de lezer wel uit de vermoeiende herhaling in Ysbrands hoofd, maar behouden dezelfde vertelklank.

Eventueel is in die vlakke toon thematische opzet te lezen. Ysbrand zit immers zwijgend in Terminal 1, vast in 'het gevaarlijke niemandsland tussen wel en niet weten'. Hij doet zijn naam - 'Icefire' - allang geen eer meer aan.

Zo'n vriendelijke lezing van Maar ik ben al thuis is misplaatste betutteling, die bovendien niet bij Ysbrand past.

Aan Xuxu schrijft hij immers: 'Probeer mij niet te redden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden