TheaterrecensieMa

Ma door Eric Corton is geen heiligverklaring van een moeder door haar zoon, maar wel een oprechte liefdesverklaring ★★★★☆

Eric Corton in Ma. Beeld Annemiek van der Togt
Eric Corton in Ma.Beeld Annemiek van der Togt

Eén keer heeft hij zijn moeder een schop gegeven. Dat was toen zij zijn lievelingsspijkerbroek – een perfect zittende, half versleten Wrangler – had weggegooid, omdat ze vond dat haar zoon er netjes bij moest lopen. Hij was toen een boze puber. Over die schop is nooit meer gesproken.

Nee, de voorstelling is geen heiligverklaring van een moeder door haar zoon, maar wel een oprechte liefdesverklaring. Presentator en acteur Eric Corton (51) speelt deze monoloog wederom in het theater, de tekst is gebaseerd op het gelijknamige boek van Hugo Borst over zijn dementerende moeder. Dat het hier dus niet Cortons eigen moeder betreft, schept afstand, en dat is goed. Immers: zoveel mensen van rond de 50 hebben of krijgen te maken met aftakelende ouders, vaders en moeders die in hun hoofd langzaam de weg kwijtraken.

Corton speelt tussen een aantal papieren zuilen met midden op het podium een knalrood Senseo-apparaat, dat hij uit het huis van zijn moeder heeft meegenomen toen zij naar het verpleeghuis moest. Ook de ouderlijke koektrommel koestert hij als een relikwie.

Ma begint met een korte terugblik op de eerste ontmoeting tussen zijn moeder en vader – verwoest Rotterdam, de hongerwinter van 1944 – maar wordt nergens anekdotisch of sentimenteel. Tegen het eind wordt deze persoonlijke vertelling zelfs een aanklacht tegen het uitkleden van de zorgverlening in verpleeghuizen.

Corton speelt zijn rol vol energie, maar ook ongekunsteld en gelukkig nergens over de top. Bijna weerloos is hij, in de onmacht iets aan zijn moeders dwaaltocht te doen, met alle woede en begrip die daarbij komen kijken.

‘Ach, moedertje toch’: dat zinnetje zegt eigenlijk alles.

Ma

Theater

★★★★☆

Door Eric Corton

Naar het boek van Hugo Borst.

5/7, DeLaMar Theater, Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden