Lyrisch repertoire Paul van Vliet blootgelegd

De liederen uit de ruim vijftigjarige carrière van Paul van Vliet zijn gebundeld. In Koninklijk Theater Carré in Amsterdam presenteerde uitgeverij Nijgh en Van Ditmar vrijdag het boek Ik drink op de mensen, vernoemd naar een van de bekendste nummers van de cabaretier.

De bundel is samengesteld ter gelegenheid van de 75e verjaardag van de cabaretier vrijdag. De samenstellers Kick van der Veer en Jaap Bakker kregen ervoor vrije toegang tot het privéarchief van Paul van Vliet. De ruim driehonderd pagina's tellende bloemlezing bevat tientallen nooit eerder gepubliceerde nummers van de podiumkunstenaar.
Van Vliet heeft zelf een toelichting gegeven bij veel van zijn nummers. Zo schreef hij Laatste wens omdat hij niet in het ziekenhuis wil sterven, maar thuis. Het lied uit 1986 bracht terminale patiënten ertoe het ziekenhuis te verlaten om thuis te sterven. Sommigen namen in hun laatste uren zelfs telefonisch contact op met de cabaretier omdat ze ontroerd waren door het nummer.
Het lied Ik wil geen kind hebben leidde ertoe dat een aantal mensen toch een kind heeft genomen. Het nummer Meisjes van dertig heeft tot gevolg gehad dat jonge vrouwen zijn omgezwaaid naar de studie of het beroep waar ze altijd van hadden gedroomd. Van Vliet schreef het in 1998, toen hij net meisjes van dertig in huis had: zijn stiefdochter en haar vriendinnen.
De entertainer verhaalt in het boek ook over de hoogte- en dieptepunten uit zijn carrière. Zo speelde hij in 1960 op Paleis Soestdijk ter gelegenheid van de verjaardag van koningin Juliana. Beatrix had het voorgesteld, ze kende Paul van Vliet uit haar Leidse studententijd. 'We hadden zo'n verhoogd podiumpje, Bernhard en Juliana zaten vooraan. Bernhard zat alleen naar de benen van mijn vrouw Liselore te kijken. Het was niet zo'n culturele man.'
De cabaretier is momenteel bezig met een brievenboek. Aanleiding was een 'brief aan God' die Van Vliet schreef voor de EO. Hij heeft er nu acht af, en wil er in totaal twintig schrijven. 'Ik heb nu brieven geschreven aan God, aan de dood, aan mijn nu overleden oorlog-pleegouders in Friesland, aan mijn eerste vriendinnetje, aan mijn oudste zus over de depressie die ik had, aan mijn ongeboren kind en aan het huis in Spanje dat we niet meer hebben.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden