dagboekJan Alensoon (1683-1769)

Lyon koestert toespraak van keizer Claudius

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Erik van den Berg
Het Tablet van Lyon, een bronzen plaquette met een deel van de toespraak die keizer Claudius in het jaar 48 hield in de Senaat in Rome.  Lyon, toen Lugdunum, was Claudius’ geboorteplaats. 

 Beeld Getty
Het Tablet van Lyon, een bronzen plaquette met een deel van de toespraak die keizer Claudius in het jaar 48 hield in de Senaat in Rome. Lyon, toen Lugdunum, was Claudius’ geboorteplaats.Beeld Getty

Lyon, 11 oktober 1723

Deese stad Lions heeft seer schone gesigten, zijnde de bergen even buijten de stad aan weerseijde van de rivier, twee, drie en dikwils vier hoog booven malkander met tuijnen en lusthuijsen.

De huijsen zijn seer hoog met daaken bijna plat, waar op men loopt als men de selve repareert, en in plaats van glasen in de vensters gebruijkt men veel geoliet papier, soo als ik ook op andere plaatsen hier gesien heb; dog het is een slegte manier en staat seer leelijk, voornamentlijk als de ­papieren beginnen te breeken. Deese manier is in Italië seer ­gebruijkelijk.

’s Namiddags heb ik Monsieur Hugalij gesien het stadhuijs, staande op een groot plein genaamt le Terreau. Voor het selve springt een fonteijn ontrent veertig voeten hoog. Het stadhuijs heeft een schoone en heerlijke voorgevel. De agter geevel met de galereijen aan het eijnde van de binnenplaats staan seer deftig.

Als men het stadhuijs inkomt is in de muur gemetseld een koopere Romeijnsche plaat, van booven naa beneeden midden door gebarsten, waar op gesneeden is een oratie van Keijser Claudius, in twee colummen verdeelt (het ­Tablet van Lyon, tegenwoordig in het Musée gallo-romaine: een plaquette met Claudius’ toespraak over de omstreden toetreding van Galliërs tot de Senaat, gehouden in het jaar 48 in Rome, red.).

Jan Alensoon (1683-1769), Leidse ­jurist en zanger. Ingekort fragment uit Met trekschuit en draagstoel. Red. Helen H. Metzelaar. Verloren, 2014.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden