Luyendijk, Verhulst en Thomèse stappen over naar nieuw bedrijf ex-Atlas Contact-uitgever

Zeven maanden na het vertrek van uitgever Mizzi van der Pluijm bij Atlas Contact, is het definitief: Van der Pluijm is met haar eigen, zelfstandige uitgeverij begonnen. Ze heeft gelijk een aantal topauteurs gestrikt: P.F. Thomése, Dimitri Verhulst, Hanna Bervoets en bestsellerauteur Joris Luyendijk.

Mizzi van der Pluijm. Foto Els Zweerink.

Pluim is de naam van het nieuwe uitgeefhuis dat op 1 januari officieel van start is gegaan; een verwijzing naar zowel Van der Pluijms achternaam als naar de ganzenveer, het traditionele schrijfgerei. Pluim wordt mede gefinancierd door drie particuliere investeerders en houdt voorlopig kantoor in de Spinhuissteeg in Amsterdam, een kilometer van Van der Pluijms oude werkplek.

In juli maakte Van der Pluijm bekend Atlas Contact, waar ze bijna dertig jaar voor heeft gewerkt, te verlaten vanwege een conflict met het moederconcern VBK over de koers van de uitgeverij. Aanvankelijk zei ze zich te zullen aansluiten bij het jonge en onafhankelijke Das Mag. Ruim zestig auteurs van Atlas Contact tekenden een petitie waarin ze zeiden te vrezen dat de belangen van uitgeversgroep VBK niet stroken met de waarden van uitgeverij Atlas Contact en legden 'uit liefde voor de literatuur en onze uitgeverij' de pen neer.

Van der Pluijm kreeg vervolgens de kans een uitkoop van Atlas Contact te onderzoeken, maar onderhandelingen daarover liepen op niets uit. Daarop besloot Van der Pluijm haar eigen uit­geverij te beginnen.

Twee initiatiefnemers van de petitie, schrijvers Hanna Bervoets en Lieke Marsman, hebben als een van de eersten besloten hun oude uitgever te volgen. Ook ­Dimitri Verhulst, Michel Krielaars en Joris Luyendijk - wiens laatste boek bij Atlas Contact, Dit kan niet waar zijn, goed was voor ruim 300 duizend exemplaren - maken de overstap naar Pluim. De eerste titel van de nieuwe uitgeverij is nu ook bekend. Dat wordt de nieuwe Kessels-roman van P.F. Thomése, die in maart zal verschijnen.

Of Atlas Contact meer auteurs gaat kwijtraken, zal de komende weken blijken.


Hoe kon het zo misgaan bij uitgeverij Atlas Contact?

De aankondiging van het vertrek van Mizzi van der Pluijm was de vlam in de pan bij uitgeverij Atlas Contact. Schrijvers dreigen weg te gaan. Hoe kon overkoepelend concern VBK het zover laten komen?

Zijn er misschien ook te veel kranten?
De honderden uitgevers die Nederland rijk is, blijven dapper stapels nieuwe boeken op de markt brengen, terwijl sinds 2009 bij de meeste van hen de omzet jaarlijks met 5 procent daalt. Dus vraagt Sir Edmund zich nu en de komende tijd af: hoe gaat het in het uitgeefvak? Mizzi van der Pluijm vindt het uitgeven er alleen maar leuker op geworden.

Als schrijvers naar een andere club willen, zijn ze in principe transfervrij.
Lees hier de column van Max Pam.

Meer over