Lucratieve vrede

The Irish Times sprak bij het verschijnen van Inheritance over 'vermoedelijk het beste boek dat tot nu toe is geschreven over het Noord-Ierse conflict'....

FRANS VAN SCHOONDERWALT

Inheritance, in het Nederlands De erfenis (Van Buuren; * 36,90), is een indringende debuut. Baker is Noord-Ier, hij werkte als journalist bij de Belfast Telegraph, was hoofd van de nieuwdienst bij de BBC en is nu adviseur bij diezelfde omroep. Hij kent van nabij de problematiek van zijn land en heeft die vertaald in een uitermate boeiende thriller, die zich in 2016 afspeelt zonder op enig moment tot sciencefiction te vervallen.

The Troubles behoren al twintig jaar tot het verleden wanneer de vader van Jack McCallan bij een gasexplosie in zijn caravan omkomt. Dat denkt althans de zoon, en met hem aanvankelijk de lokale politie. De lezer weet dan al beter. Die mag van Baker meteen achter de schermen kijken zonder dat daarmee iets van de spanning verloren gaat.

De dood van de voormalige politie-officier zet een heel raderwerk in beweging, dat teruggaat tot 1996 en onverkwikkelijke zaken voor het voetlicht brengt, waarmee Noord-Ierland eindelijk dacht te hebben afgedaan. De smerige en moorddadige politiek in 1996 bleek bedoeld om het vredesproces te bespoedigen.

Die vrede is twee decennia later financieel lucratief voor velen in de hoogste Noord-Ierse kringen; weinigen voelen dus voor een terugkeer in de tijd. Behalve Jack McCallan, die na de dood van zijn vader met zoveel vragen wordt opgezadeld dat hij niet anders kan dan zich de rol van speurder aanmeten. Met alle onthutsende en gewelddadige gevolgen van dien. In de proloog van De erfenis voorspelt Keith Baker dat The Troubles bijna voorbij zijn. Het is te hopen dat zijn voorspelling voor 2016 niet eveneens uitkomt, want dan ziet het er tamelijk slecht uit voor Noord-Ierland.

Frans van Schoonderwalt

Kleine engelen

T. Jefferson Parker debuteerde een tiental jaren geleden met het aardige Laguna Heat. Daarna werd het hier te lande stil rond de schrijver/journalist uit Zuid-Californië, maar in de VS produceerde hij driftig door. Nu is er weer een nieuw boek van Parker (Where Serpents Lie, verschenen bij Hyperion) geïmporteerd (door Nilsson & Lamm), met aanbevelingen van Elizabeth George ('Terrific') en Michael Connelly ('Powerful') op het omslag.

De loftuitingen zijn terecht. Where Serpents Lie is een indrukwekkende psychologische thriller, met een misdadiger die nauwelijks onderdoet voor Hannibal Lecter uit The Silence of the Lambs. De gruwelfiguur van Parker, Horridus genaamd, ontvoert kinderen en laat ze na een tijdje weer lopen. Ze worden dan langs de kant van de weg gevonden, aangekleed als kleine engelen.

Terry Naughton, hoofd van de zedenpolitie in Orange County, vermoedt dat het in de toekomst niet bij bizarre verkleedpartijtjes zal blijven, en trekt alle registers open. Zelf heeft hij echter ook een ietwat duister verleden (zijn zoontje kwam om bij het snorkelen voor de kust), waarmee hij eerst dient af te rekenen.

Rolf Bos

Nederlands:

- Het moet een bij uitstek Nederlands product zijn, de (historische) hockeythriller. Margreet Wijnstroom, zelf oud-international, schreef met Familiespel haar derde speurdersroman tegen de achtergrond van Kennemerland. De KNHB bestaat honderd jaar, maar de viering wordt overschaduwd door het besmette verleden van een typische hockeyfamilie (Gottmer; * 25,-).

- Na het teleurstellende De kinderen van Chronos komt de Vlaming Pieter Aspe sterk terug met De vierde gestalte. Terwijl substitute Hannelore Martens de bevalling nabij is, krijgt commissaris Pieter van In te maken met de incarnatie van Satan, de duivelse Venex. Bij nader inzien blijkt wat zich in de krochten van Brugge afspeelt veeleer misdadig dan bovennatuurlijk te zijn (Van Holkema & Warendorf; * 34,90).

- De twaalfde politieroman van Will Simon heet Moord op de Andromeda en speelt zich af tijdens de eerste reis van 's werelds grootste cruiseschip, met aan boord sterreporter Theo van Reenen (De Fontein; * 19,95).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden